Pages

Monday, July 21, 2008

homemade dinner bun

yesterday, cik abang buat pepper soup. so cik adik buat bun. leh makan cicah2 ngan pepper soup...
bun yang dah shape... tunggu rising for 1/2 an hour ataupun double dr saiz shaping.

dah rised... so glazed ngan telur atas dia...


after baked... tadaaa.... ready to eat..
resepi:
1 cawan air
1 biji telur
3 tbsp butter/margerin
1 tsp salt
3 1/4 cups flour
2 tbsp susu tepung
3 tbsp sugar
1 1/2 tsp yeast
caranya:
mixed together semua dalm bread maker.. ( huhu)...
tips: kalau guna bread maker, ikut turutan resepi diatas..
tapi kalau guna mixer, mixed all solid ingredients dulu ( tinggalkan dalam satu cawan tepung utk last step), pastu butter.. pastu beat slow dulu satu dua minit, pastu baru campur cecair sikit demi sikit selang seli ngan baki tepung yang satu cup tadi.. then beat lah pakai mixer speed no 4 sampai tepung menganjal.. tak pun nk senang sampai dough tak melekat kat dough hook n adunan nampak licin... then biarkan rise..
bila dah rised, punch dough, then shape ler ikut suka. nk letak inti pun boleh... pastu biar rise lagi setengah jam atau double dr saiz asal. pastu glaze ngan telur yg dh dipukul + 1 tbsp air.. then bake 180 celcius selama 12-15 min...

5 comments:

Farah Deen said...

So rajin and nice. Suke jer kita tgk orang yang rajin masak for all occasions...breakfast , lucnh , dinner, teatime! Since I dok ngan mak, harap mak jer la buat! Mak pon macam tak suka kita menyemak kat dapur time dia tengah buat kerja. So, macam mana nak pandai masak!!!???Kena pindah la jawapnya!!! hihihihihi

YANA said...

klu aku x masak, alamat lapo farah oii. Huhu

comey_lote said...

resepi resepi resepi....

YANA said...

nnt ku edit letak resepi eh kt entry tu.. letak resepi kt komen ni karang tak de sapa jengah.. huhu

comey_lote said...

tq dahlingg

Related Posts with Thumbnails