Pages

Wednesday, August 13, 2008

Ain... kindergarten assessment

tToday is a big day for me as a mother and big day for Ain too.. She had an assessment for enrolling the school for the first time... The assessment is to test her speaking, writing, reading, alphabet and numbers, color, shape, n drawing also her developement in any kind of learning... and she doing a good job!


It was a big day for me for the first time to send her to school. Although it was only an hour in school for assessment.. (she will be in school nx monday... when the new semester start!), but to see her infront of the teacher make me nervous... because i know exactly how my little girl will react when she first time meet people.. She is very shy.... ( terlebih kut!!!)....


Ain with Ms Sarah ( the counselor for elementary school) during assessment...

Tekun dan tawaduk anak aku.. Si Amsyar also did assesment too... Then he was so amazing... n impressed me too... sayangnya.. dia tak fully toilet trainning.. asyik accident jer!!

The little one also did! sibuk betul nk main crayon...
After the assessment, had a disscussion with the conselor, then feed back yang aku dapat... Ain really impressed... the problem is only too shy.. that's it. She can write, can read, can figure out the rhythm of the words, write the numbers and also drawing... I really proud of her... really... ( mother is always like that... puji2 anak dia.. huhu!!!)
Then before back home, sempat melawat Ain classroom. Just to make her knew the enviroment of the classroom, met with her teacher, Mrs Rubel... ( nice teacher i guess!), discussed any supply list for Ain, and hopefully by monday she will ready for school... ( jgn mama lak over sentimental anak nk g school dah ler.. hahaha!!!)

Tuesday, August 12, 2008

kek coklat ngan modelnya

bancuh kek instant jer. tukang ambik gambar anak perempuan comelku... Cik Ain. Nampak di belakang amsyar sibuk2 nk buat kek sama...

ready to bake.

model sibuk nak ambil pic dulu. tgk tu, bukak mulut lagi...

Monday, August 11, 2008

fadhlin bergaya ngan spek hitam Amsyar then remote control car dia buat telefon... hahaha

Amsyar ni kalau gambar.... suka buat aksi mulut.. jelit lidah lah, herot2kan mulut lah... geram jer... then when i told him to put in the blog, dia kata gambar dia not nice lah...

gambar2 di atas.... show satu yang sama... semalam on sunday, sedondon anak beranak pakai baju overall... laling siap kata... dh anak pakai, mak pun pakai.. abis anak beranak pakai... huhu.. sib baik lalingku tak de baju overall.. except baju off shore dia... kalau tak abis seisi family beroverall... huhu



model aiskrim...

amsyar menahan air liur ... geram jer. dia punya semangkuk dia dah langsaikan.. duk usha2 mama punya aiskrim lak... huhu

ain with the aiskrim.. naik cair aiskrim ku sbb bdk2 ni nak take photo punya pasal...


pembakaran terbuka

tukang masak buat aksi seyes masa nk ambil gambar... hehe


ayam panggang dia.. mabeles.. sehingga menjilat jari.. huhu

actually byk gambar lain. hangin tul ngan photobucket, picasa also.. so lembab... ni pun lepas lama tunggu... apa punya lembab server pun tak taulah... bikin hati panazzzzz jer..

Sunday, August 10, 2008

Sunday.... yang tak berapa busy..

today, aku ada few photo yang dh snap... then will be post here...

bangun lambat sikit... tak lah lambat manapun. still 7am+ jer... manalah dapat nk overtime sampai kul 8-9 pagi punya... huhu

wat breakfast cekodok jagung jer... pastu, breakfast, pastu kemas dapo, pastu, mandikan bdk2, pastu vacuum satu rumah, pastu, aku mandi lak...

kul 10.30, duk dapo, prepare apa2 yang patut, sbb seperti biasa, laling take over on Sunday to cook for lunch...

pastu lunch time.. pas lunch, mkn aiskirim, pastu basuh pinggan, pastu paksa budak2 suh nap petang.... pastu semua dah terlelap termasuk bapakbudak.. then here i'm... duduk melepak gile kuasa depan pc.. muahahaha

08-08-08


8 august besday mak aku... so setiap tahun bila 8 haribulan 8 mmg bermakna...



HEPI BESDAY MAK... SEMOGA MAK PANJANG UMUR DAN MURAH REZEKI DAN HIDUP DIBERKATI ALLAH.... AMIN...



So, hari jumaat hari tu aku pun call lah Mak aku, wish her hepi besday. sebelum tu pagi waktu sini dah hantar sms kat mak aku wish dia. sempatlah pulak berborak sakan ngan mak aku thru phone. Citer2lah hal cucu mak aku ni. Gelak mak aku bila aku kata Fadhlin kerja makan jer, badan pun dah gedebab, tak larat nak dukung dah...



Ain lak duk buat aku risau sbb dia tu pemalu benar. Susah nak jawab kalau orang tanya... Alkisahnya masa 08-08 tu ada call dari AISL ( American International School Lagos), depa suh datang next week untuk asscessment before masuk school. Mmg gitu style sini, kena lah interview dulu bebudak ni sblm masuk school... jenuh aku bertanya dia soklan nama sapa, umur berapa... tersengih2 nak jawab. Bukan dia tak tau, tapi dia jenis malu n susuh nak bukak mulut. mengalahkan ada emas berlian dalam mulut. soalan2 yang aku tanya kat Ain tu, adalak tukang jawab.. Si Amsyar pulak menyibuk nak menjawab. Tu terlampau peramah lak... sib baik Fadhlin tak reti menjawab.. Kalau tak budak kecik tu, aku sure punya paling peramah... huhu.



Oklah.. tu jer bebelan selepas beberapa hari tak update blog... huhu.. very busy lah sikti dua tiga hari ni... tah apa yang busy tah. yang pasti busy sikit2 vacuum rumah, sapulah, mop lah.. sbb org hitam ni kejap2 kuar masuk pasang split aircond tak siap2... nak wiring lah, nk cat lah... tapi still until today not function.. apatah problemnye.. eden pun tak tau lah...

Wednesday, August 6, 2008

tired...


today... aduhai... penatnyalah aku...

pagi, kemas bilik bdk2, toys semua, ubah susunatur perabot semua.. pastu vacuuming floor dari bilik membawa ke ruang tamu. kemas balik bookcase yang dh dialihkan semalam oleh orang pasang aircond. pastu tinggal nk masak jer kononnnya..

pastu tetiba ding dong.. door bell lak bunyi. tgk2 dtg lagi org psg aircond smlm nk sudahkan kerja2 dia. ingat kat dapo jer.. dia g merayau satu rumah. sampai aku tengking dia. sbbnya mengotorkan rumah aku ngan kasut dia yang kotor tu. dah lah suh bukak kasut tak nak. tak hormat culture orang. aku pun nak gak acting profesional so, kerja depa tu kena pakai kasut, then i admit it... tapi bila ada malaun mana tah main kuar masuk rumah ngan selipar jepun dia tu, aku terus naik hantu... aku penat2 vacuum rumah, mop semua, dia sedap2 seret selipar jepun dia masuk rumah aku.. end up aku halau dia..

nampak aku mmg mcm belagak giler dlm hal ni, tapi perangai depa ni really annoying. pastu yg pakai selipar tu bukannya buat kerja. dia just tgk2 sana sini jer, hangin tul aku. dah tu rumah aku kotor, then 3 kali vacuum then mop lagi..

aduhai... letih buatnya... terus aku moody. Bdk2 sepahkan brg sikit jer, aku dh terjerit sana sini suh kemas.. sian gak anak2 tu jadi mangsa kena marah, tapi bila dah 10 kali buat kerja yang sama, kejap2 nak mengemas jer, aku jadik hangin satu badan...

Tuesday, August 5, 2008

Asam pedas daging

menu last weeks.. friday tak silap.. ni kan kalau ada left over, panaskan, then makan ngan roti canai ker... lempeng kelapa ker.. aduhai.. sodapnya... cekodok ikan bilis pun wat cicah sedap gak...

blogger ada problem kah...

jenuh ku nk masukkan gambar kat blog tapi tak boleh. keep on show internet explorer bla.. bla..bla... dua tiga kali mencuba bosan la pulak..


maybe update lain kali jer lah. layan drama melayu la bagus..

Monday, August 4, 2008

personaliti mengikut bulan kelahiran

HIM
FEBRUARI
Berfikiran abstrak. Sukakan benda yang realiti dan abstrak. Bijak dan pintar. Berpewatakan yang mudah berubah. Mudah menawan orang lain. Agak pendiam. Pemalu dan rendah diri. Jujur dan setia pada segalanya. Keras hati untuk mencapai matlamat. Tidak suka dikongkong. Mudah memberontak apabila dikongkong. Suka kegiatan yang lasak. Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif. Mudah mempamerkan marahnya. Tidak suka benda yang remeh-temeh. Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya. Sangat berani dan suka memberontak. Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya. Pemerhatian yang tajam. Suka hiburan dan sukan. Suka benda yang bersifat seni. Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran. Berkecenderungan pada benda yang tahyul. Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros. Belajar untuk mempamerkan emosi.
HER
SEPTEMBER
Sangat bersopan santun & bertolak ansur. Sangat cermat, teliti & teratur. Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik. Pendiam tapi pandai bercakap. Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati. Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur. Kerja yang dilakukan sangat sempurna. Sangat sensitif yang tidak diketahui. Orang yang banyak berfikir. Daya pentaakulan yang baik. Otak bijak & mudah belajar. Suka mencari maklumat. Kawal diri dari terlalu mengkritik. Pandai mendorong diri sendiri. Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia. Suka sukan, hiburan & melancong. Kurang menunjukkan perasaannya. Terluka hatinya sangat lama disimpan. Terlalu memilih pasangan. Sukakan benda yang luas. Bersistematik.
Ada yang betul dalam personaliti yang ku dapat dari hasil kajian pakar motivasi Malaysia Dato' Dr Hj Fadzilah Kamsah. Bukan bermakna kita kena percaya semua ini.. tetapi mungkin ada antara sifat kita yang perlu diperbaiki dan muhasabah diri.. peace..
to read yours ...click here...

LOVE


Dalam diriku.. sentiasa hangat rasa cinta... huhu... kenapa today posting jiwang........... yeah...

August really means a lot to me.. rasa suka pada seseorang berputik sedikit demi sedikit menimbulkan rasa sayang yang bukan sedikit... seterusnya berlarutan dengan episod suka duka...

it was 13 years ago since i met him.. my true "friend", my cinta hati, tukang komen no 1 ( maybe...huhu), and now became my soulmate, still my friend.. ( is it we ever be friend all this while? i dont know before because we seem like not acting like a friend.. hmmm...)


we never declared of friendship... or the truth is relationship when first i met him.. just gone with the wind.. until finally we made up to live together... after 4 years in relationship... pernah broke up twice i guees.. huhu... then ternyata jodoh pertemuan di tangan Allah...

And now after 13 yrs (almost 9 yrs of marriage), i felt happy in my live.. with him n 3 kids.. and really hope the happiness will remain forever.. of course in our life things turn sweet n sour, but hidup umpama roda.. ada masa di atas, ada masa di bawah... ada hitam ada putih... and all this will be jadi kenangan abadi dalam hidup.





Sunday, August 3, 2008

sepetang di playground

buai adikku buai.. huhu... Ain penakut naik buai.. so jadik tukang hayun Amsyar jer..

really takut.. hayun sikit jer dh melolong...

steady jer... lagi suh tinggi2 lagi. mama dia lak takut jatuh.. huhu

opss.. saya pun nk gambar gak..

huhu.. ni muka gayat. si kecik mmg height phobia sikit.

Amsyar dah melolong tanak Ain kacau dia. Ain lak konon2 nak konvoi slide down sesama.. si fadhlin lak tanak slide, tapi nak melawan arus.. naik thru slide.. tah apa2 lah anak2 aku..

tu dia muka gayat tanak slide down.. tapi maintain tak jerit2... huhu

posing cute konon... pastu paksa aku put this photo jadi wall paper kat iphone...

tunjuk skill yang tak berapa nk terror... Ain kata bergayut nnt dia taller than mama...

Ain with her bike.. masa 3 yrs old birthday present.. tapi kaki dh panjang... hahaha

nak gak panjat... tapi tak reti turun.. tak adventures langsung anak jantan gue nih...

Ain main bola.. actually dia tgh syok nak main. Mama dia suh posing dulu.. hehe

itulah dia sepetang kami kat playground. tu pun sbb aku nk tunaikan janji bawak depa turun bawah n main sbb semua nap petang. except si fadhlin refused to take a nap.. geram jer...


Saturday, August 2, 2008

scar



Ain ada satu scar betul2bawah mata. Puas aku tanya dia. Dia kata jatuh masa main ngan Amsyar kena katil. tak hilang2.. actually bukan scar, tapi mcm merah jer.. n bila ku tekan2 dia kata sakit. Puas jugaklah tuam sana sini.. mcm2 tips dh buat, tapi still there..
aku decide nk bwk g spital jer.. and i'm sure minor surgery tu nanti.. nk kata bisul pun tak.. hish... buat risau jer...
btw, rambut dia pun dh panjang. dah nk cucuk mata. will be potong nanti.. sebelum balik malaysia for Eid, mesti nak nampak cun.. hehe..
Amsyar dah botak two week ago. actually tak lah botak chin.. cuma botak mcm army ker.. sebenarnya nk potong elok2, tapi sbb dia duk tak diam.. huhu.. kalau g potong kt kedai selalu dia ok. ni bila papa dia nk potong, dia duk jadik tak ok.. huhu.

Friday, August 1, 2008

zzZZzzZZzZZzZZZzZzzzZZZzz


aku jarang nap siang hari. kecuali sometimes weekend.. tu pun kalau dh penat sangat atau tak de benda nak buat atau boring...

but today, i managed to sleep.. dari jam 4 sampai almost 5.30pm.. aduh.. lamanya ku tidur.. tu pun fadhlin jerit2 dah bangun, baru ku bangun. Ain n Amsyar also dh bangun awal dari tu. Dan main2 dah dua orang tu..

Agaknya hari ni bz kut dari pagi.. lepas kemas rumah, cooking, hubby balik lunch, baking chocolate cake atas request bdk2 ni. Yup.. i must baked for them since dah lama tak buat kek tuk dia orang.. Amsyar keep on thinking today is my birthday so that i bake a cake.. huhu... budak tu, asal cake jer ingat ada birthday sapa2.. sabar jer lah..

then woke up, bagi bdk2 ni mkn cake, then bawak dia org g playground kat bawah.. yes!!! after 13 days, i step my feet on the ground.. huhu. nampak sgt lama tak kuar rumah.. agaknya kalau orang lain sure dh boring amat sbb tak kuar rumah. But aku jenis susah boring punya orang... adakah orang yang susah boring membosankan.. i dont know. but i enjoy my life with the loving husband and kids... with my sweet home.. ( sweet lah abgiku.. orang lain punya pandangan lantak pi dia lah.. huhu)...

tomorrow, just another weekend for me. dont know nak kuar shopping for groceries or just let hubby do it.. or maybe go out just for the kids. depa pun excited jugak nk kuar tu.. sure punya.. almost 2 weeks tak kuar shopping...

ok, till here. i seldom blogging night time. but today i did.. because dah enough sleep day time.. huhu...

makan...

lauk dinner semalam... ikan tenggiri masak lemak cili api, paprik udang, sup sayur ngan fishball, ayam goreng tepung, n fishball goreng.

p/s: min ku dh cuba wat fishball ikut resepi mu.. mabeles.. hmmm yummy!!!
Related Posts with Thumbnails