Pages

Sunday, January 29, 2012

Hati ni dalam diam mengeluh... Mengeluh bukan sebab apa, sebab macam banyak yang ketinggalan dari segi saham akhirat. Semakin membaca Al Quran dan terjemahan serta tafsirnya, semakin banyak yang tak tau. Slow2 tuan rumah baca kasi faham. Walau satu dua ayat pun, still cetek ilmu di dada. Nak hafazan tu tah bila pulak, cukuplah dulu buat masa ni slow2 baca, dan fahamkan isi2 ayat AL Quran tu.

Jauh di sudut hati, takut kalau2 aku dipanggil pulang kepada Allah, tapi apa persediaan aku tuk mengadapNya. Ya Allah, sesungguhnya hambamu ni sangat lemah, dan penuh lalai dalam kehidupan dunia ini. Ampunkan lah aku Ya Allah. Bukakan lah pintu hatiku untuk mencari keredhaanMu, untuk membimbing amanah anak2 yang kau pinjamkan kepadaku, dan berikanlah kami petunjuk ke jalan yang lurus.

Sesungguhnya kita ini hamba Allah yang banyak meminta kepada Allah tanpa rasa malu sedikit pun, padahal banyak yang kita lalai dalam mentaati suruhan dan perintah Allah. Semoga Allahmengampunkan dosa2 kita semua. Amin Ya Rabbal 'Alamin.

Double Chocholate Bun






1 large egg plus enough water to equal 1 cup water... ( senang citer, 1 bijik telur + air, jadikkan satu cawan air...)
1/2 cup sour cream
1 tbsp butter
1 1/2 tsp salt
4 cups bread flour
1/4 cup sugar
3 tbsp coco powder
2 1/2 tsp dry yeast
1 cup chocolate chips

caranya:

campurkan bahan2 kering dgn yeast. ( 3 cup flour, salt, coco powder, sugar, yeast). tinggalkan satu cawan tepung untuk masukkan kemudian.
Mixkan bahan2 ni ... add butter. pakai speed no 2, knead sampai sebati. 
pastu masukkan sour cream.. selang seli ngan remaining tepung dan sedikit demi sedikit campuran air dan telur.

buat sampai abis. knead sampai dough tak melekat atau menganjal. last sekali masukkan chocolate chip.. knead sampai sebati. ( reminder..only use speed no 2 sahaja tuk bread).

pastu let the dough rising until double. 

pastu bila dh naik dough tu, punch dough tuk buang angin. pastu shape lah ikut suka.

pas shape, let rise lagi dalam 1/2 jam

sapukan telur atas dough yang shape tu sblm bakar.

pastu bake 350 F selama 20 minit.


*** jika ada menggunakan bread maker, lagi senang. masukkan bahan2 ikut turutan resepi.. always mix cecair dulu sebelum bahan2 kering. guna setting dough/ sweet bread.***





Related Posts with Thumbnails