Pages


Sunday, January 29, 2012

Double Chocholate Bun






1 large egg plus enough water to equal 1 cup water... ( senang citer, 1 bijik telur + air, jadikkan satu cawan air...)
1/2 cup sour cream
1 tbsp butter
1 1/2 tsp salt
4 cups bread flour
1/4 cup sugar
3 tbsp coco powder
2 1/2 tsp dry yeast
1 cup chocolate chips

caranya:

campurkan bahan2 kering dgn yeast. ( 3 cup flour, salt, coco powder, sugar, yeast). tinggalkan satu cawan tepung untuk masukkan kemudian.
Mixkan bahan2 ni ... add butter. pakai speed no 2, knead sampai sebati. 
pastu masukkan sour cream.. selang seli ngan remaining tepung dan sedikit demi sedikit campuran air dan telur.

buat sampai abis. knead sampai dough tak melekat atau menganjal. last sekali masukkan chocolate chip.. knead sampai sebati. ( reminder..only use speed no 2 sahaja tuk bread).

pastu let the dough rising until double. 

pastu bila dh naik dough tu, punch dough tuk buang angin. pastu shape lah ikut suka.

pas shape, let rise lagi dalam 1/2 jam

sapukan telur atas dough yang shape tu sblm bakar.

pastu bake 350 F selama 20 minit.


*** jika ada menggunakan bread maker, lagi senang. masukkan bahan2 ikut turutan resepi.. always mix cecair dulu sebelum bahan2 kering. guna setting dough/ sweet bread.***





No comments:

Related Posts with Thumbnails