Pages

Thursday, July 31, 2008

non stop...

hari ni rasanya aku wat kerja betul2 non stop... lepas laling pi opis, ku terus jer duk dpn pc. baru duk tak sampai 10 min, amsyar bangun.. aduh.. dia buat mess lak kt tempat tido.. basah kuyup suar dia.. tukar semua bedsheet.. dh lah 3 lapis. huhu.. tu lah. aku nih nak lawa punya pasal siap fitted sheet, flat sheet pastu ngan comforter lak. then atas comforter ngan fleece sheet gambar lighting mc queen kegemaran amsyar... pastu bila accident camni.. aku gak teruk nak membasuhnya..

pastu mandikan semua orang... bdk2 ni bukannya leh bagi duk sendiri dlm bathroom. nnt duk main air, abis toys di angkut letak dlm bath tub. lepas pakai baju, kemas bilik dia org. kerahan tenaga berlaku di situ.. hehe.. 'ain, help me please".. terhegeh2 lah bdk Ain angkut toys ke bilik toys.. amsyar liat sikit.. tapi still tolong itupun kalau suara aku dah mcm org meroyan tak sudah... huhu

pastu duduk jap kt pc. blogging konon. entry rumahku itu.. budak2 ni mkn breakfast. tak cukup goreng pisang, mkn biskut lak.. abis fadhlin lak buat onar.. biskut di lenyek2nya atas lantai. pastu air milo lak tumpah.. aduhhh.... penat wehhh

kemas sikit, tambat fadhlin dlm carseat dia, pastu bagi dia susu... harapan biar dia terlelap.. tak gak.. di jerit2 panggil aku. Ain n Amsyar dh kena halau masuk bilik. tgk tv kat bilik jer. akalu tak abis living room dia orang sepahkan...

Tgh nk mula vacuum living room, plumber datang ebtulkan leaking kat bilik air tamu.. terus cancell vacuum. karang ngan kasut dia tu, kuar masuk bilik air ngan basah semua, jadik kerja aku nk mengemop lak.. laam gak plumber tu bekerja. dia siap jer, terus capai vacuum, habis satu rumah aku vacuum. pastu mop sikit living n foyer.

pastu masak.. sambil masak, sambil bdk2 lunch. sambil sepah balik meja kat dapur. pastu sambil tu kuar masuk kain dr laundry.. tu ada dua bakul nk uruskan. satu nk iron, satu nak lipat.. adehhh...

pastu siap masak, bdk2 dh lena .. nap ptg. aku lak skrg duk blogging.. tapi dapo kat sinki lum basuh pinggan lagi. jap lagi nk g basuh pinggan pastu nk buat tea time.. apa tah tuk tea time.. no idea.. cekodok best gak hehe

ok.. nk g uruskan dapo aku yg sepah kt sink tu.. chow cin chow... babai..

CASA RAZYANA...

Beranganlah nak letak nama rumah ku... "CASA RAZYANA"... tapi hanya berangan je dulu. Lum dapat kelulusan menteri huhu... (merangkap cik abang ku cayang... hmmm)

Dulu cik Abang kata nak bagi nama Casa Impian, tapi ku tanak. memanglah rumah impian, tapi nama tu not mencirikan.. 'us!'... huhu... ini macam kalu, kena letak nama lain atau tak yah letak nama.. but one things, secara kebetulan the house no is 97.. which is my birthdate... ( sept 7)..

aku ngan anak2 depan rumah. gambar ni masa january 2008. rumah lum siap sepenuhnya. also lum pindah masuk. skrg dh pindah masuk...hmmm

Wednesday, July 30, 2008

today breakfast instant roti canai n chicken karahi. my stock roti canai tinggal dua keping saja lagi... hmmm... will be kirim kawan yang skrg ada di malaysia to buy for me more.. the karahi sebenarnya left over yesterday dinner..

seorang yang bernama 'abah'

Julai, bulan kehilangan agaknya. dua orang temanku kehilangan seorang yang bergelar abah. sorang tu bapa mertua, sorang lagi abah kandung sendiri. aku memang mudah mengalirkan air mata bilamana berbicara kisah seorang abah... takziah pada teman2ku yang kehilangan..

ni gambar abahku.

abahku berumur 56 tahun. mungkin kalau kerja gomen, baru nak pencen abah aku. Tapi abah aku tak kerja gomen. Abah aku peneroka Felda yang dah kerja petik buah kelapa sawit, angkat kelapa sawit dari muda dulu guna tulang empat kerat.

masa aku kecik dulu, zaman sekolah rendah, aku ngan along ikut abah g tolong kutip buah relai.. ( bijik2 sawit yang dah usai dari tandan kelapa sawit!).. riuh mulut aku ngan along mengira sapa dapat banyak bila kutip buah relai. tapi along aku suka no mengelat. dia nak kutip tempat2 yang kurang semak.. kalau sikit dia nak lah.. sbb dia ada ciri2 malas sikit.. ( huhu.. along aku sometimes baca blog ni... jgn marah eh! haha) pastu sometimes, bergaduh dalam ladang. Abah yang penat, terus memekik marahkan kita orang.

but now, bila dah tua ni.. ( aku tua ker.. sweet 18 lagi tau.. hahah perasan come lah tuh... uweeekkk!!!), terasa dulu2 tu g ikut abah g ladang satu kemanisan pengalaman. dari situ bila dh beranak pinak timbul keinsafan betapa teruknya abah aku kerja nak bagi makan anak isteri, nk sekolahkan anak2..

masa aku duk asrama dulu, pernah abah lambat kirim duit. dah pokai dah aku ni.. tulis surat kat kampung mintak duit. pastu tak lama pastu abah kirim duit. tak de money order atau wang pos punya. melekap 5 keping duit not merah rm10 dalam sampul surat. hepi aku masa tu dapat duit dari kampung. tapi aku tau, duit tu mesti abah dapat dari hasil pasang tajo kat sungai. jual ikan baung kut.. tak berenti abah aku kerja.. dari pagi ke ladang petik buah sawit, pastu petang kalau tak g petik sawit, g sungai pasang tajo ( jerat) baung.. dulu tanam pisang kat projek tepi sungai. pisang dah berbuah, g jual pisang setandan dua nak dapatkan rezeki...

abah aku jugak wat kerja sampingan pajak kebun getah cina nak menoreh pagi2 buta nak dapat duit lebih nak2 masa kelapa sawit tebang. masa nak tanam semula tulah nak guna banyak duit sebab masa tu aku abru nak amsuk universiti, adik2 tgh study, kedatanagn org baru dalam kuarga aku, adik aku yang bungsu baru lahir...

i cannot write here more because i seem to cry... really touching indeed.

tapi sekarang ada orang2 kat kampung tak senang ngan abah aku... kata abah aku dah senang... dah buat rumah batu, dah tak g ladang upah orang lagi... dah ada kereta.. ke hulu ke hilir ngan kete dia.. bagi aku salah ker abah aku nk hidup senang. senang cite, 'kami' nak hidup senang. takkan selamanya abah aku nak g potong kelapa sawit. dulu2 orang duk upah orang, abah aku petik sendiri. dulu2 orang tak tau kesusahan abah aku g duk tepi sungai menunggu jerat dia kena ikan.. dapat beso ikan, harus rezeki lebih sikit. terbongkok2 menyembah pokok getah.. orang tak tau tu... penah badan cedera kena sabit, nak kena hempap tandan kelapa sawit, pelepah sawit nk jatuh timpa badan, tak semua orang tau...

bila dah senang sikit nak dengki, apa kejadahnya... geram lak aku nih...

entry kali ni citer hal abah aku. jarang kita nak cerita hal seorang yang bernama abah.. mak kita selkalu dapat tempat dalam hati kita. begitu juga abah.. tanpa mereka, tiadalah kita.

untuk abah.. "akak sayang abah..." i seldom express thru words, but i hope u know., deep inside my heart, we, anak2... love u so much..

sayangi abah anada sementara masih ada. bila tiada, sedekah al fatihah dan doa untuknya..

P/S: to few teman yang baca blog ni, ni luahan hatiku. bukannya nak menguris hati u all yang kehilangan orang tersayang.. jangan ambil hati yer. peace..



Tuesday, July 29, 2008

tandoori

lamb tandoori

chicken tandoori

ni also makan ngan nasi lemak. tandoori ni lalingkunye bahagian. bab2 perap memerap, bakar membakar... mmg dia punya urusan. ku tukang QC jer.. hehe..

usually mkn nasi lemak ngan ayam goreng, tapi bila hal pembakaran terbuka serahkan segalanya pada lalingku sayang... hasilnya superb.. dia maska mmg sedap ler.. ku pun tak reti wat.. huhu.. tau makan jer..


nasi lemak.......

sambal sotong... ni sotong kering yg ku rendam semalaman...

ikan bilis goreng

telur rebus

timun ( timun beli byk daa.. nk letak bwh mata.. huhu)

nasi lemak... dlm periuk ku snap gambar... hehe..

ni menu hari ahad lepas. bukan bekfes eh.. tapi lunch.. hehe...

Monday, July 28, 2008

opsss... nk panjat... ok slow2...

errkk.. takut.... "mama"


mulut melapang... 'mamaaaaaaaaaaaa...."


"MAMAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA....". mintak pertolongan sambil meraung.. huhu

* mama dia dera sbb nk snap gambo punya pasal.. hehe

3 buah hati mama papa




gambar ni susah tul nk snap. sbbnya tak duk diam semuanya. paling susah yang kecik tu actually... layannnnnnnnnnn.....

Friday, July 25, 2008

dark circle under my eyes...


dark circle under my eyes... uwaaaa.. bencinya...

last few days saja2 nk buat make over. tuan rumah pakailah contact lense kat rumah. actually tuan rumah alah ngan contact lense. dulu dh pernah pakai. tapi mata berair n pastu kalau pakai lama timbul gatal2 kat mata. tapi sesekali tuan rumah terasa nak melaram, so pakai lah jugak. kebetulan tuan rumah ada contact lense jenis soft lense yang daily punya. so pakai sekali then buang.. n ada sebanyak 15 pasang..

nak ajdikan citer, amsa tuan rumah nk make up sakan tu, dgn tanggalkan glasses tanak pakai konon nk pakai contact lense lak.. tuan rumah realized ada dark circle bawah mata. mata tuan rumah dah macam alien jer.. huhu... bencinyaaaaaaaaaaaa... dh lama tak de dark circle tau...

mulalah tuan rumah dok google kat internet how to get rid dark circle. jumpalah beberapa petua. skrg tuan rumah cuba amalkan guna uncang teh tu..tapi lum nampak kesan. adakah tak berkesan atau kesannya lambat...

tolongggggggggggggggg............ kalau boleh nk hilangkan dark circle sblm balik raya ni... nk kelihatan anggun berseri bila balik malaysia.... uwaaaa......... katakan tidak pada dark circle.. tapi bagaimana???

Thursday, July 24, 2008

cressent roll

smlm buat bread utk tea time... lama dah tak buat this cressent roll.. last buat masa kami kat miri dulu... punyalah lama.. bertahun tu. sib baik tak ilang skill. hehehe

after baked... bagak2 lak nampaknya.. hehe.. makan satu dh kenyang...

closed up photo.. this morning anak2 makan for breakfast.. dh selamat langsai dah. sib baik sempat snap gambar smlm.

aneka keropok.........

inang-inang.. atau ginang-ginang. dibuat dari beras atau pun sagu... ni lum goreng


yang ni yang dah goreng. kembang n rangup... enak di makan begitu saja...

keropok ikan lah... heheh... ku ada stok 5kg keropok ikan...
yang dh digoreng. ni mmg makanan yang senang kalau ada org datang tak sempat buat apa.. just goreng, cicah cili sos... minum ngan air teh panas... mmg laku n cepat abis. kalau tak de idea nk bwk pot luck bila ada gathering, bawak ni jer.. mmg hit abis lah...

Tuesday, July 22, 2008

apam balik...

bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air
1 cawan gula
1/2 1sp baking powder
1/2 tsp baking soda
2 biji telur
pewarna kuning jika suka

inti:

kacang goreng
jagung krim
gula
butter/margerin

cara penyediaan:

mix together, biarkan semalam ( kalau nak makan breakfast). kalau nak makan sebelah petang, tepung boleh dibancuh pada sebelah pagibuat mcm pancake, inti taruk kacang goreng, gula dan jagung krim n butter.

unik

just to share this photo.. actually bagiku unik lah jugak kt nigeria ni. masih ada lagi nescafe yang dalam tin. kalau kita di malaysia, dah upgraded dlm botol dah. then pulak dah 3 in 1... sini ada 3 in 1... tapi yang dalam tin ni unik lah pulak rasanya. ada tin besar pun ada...

dan coca-cola yang dalam botol kaca style lama pun masih banyak kat sini. bukan setakat coca-cola, segala jenis air soda yang dh dalam tin tu ada dijual di sini. also dalam tin pun ada.. tapi dlm tin reganya mahal sikit compare to yg jual dlm botol kaca...

Monday, July 21, 2008

romatika d amour part 2


suka create this one just for my self . nantikan kemunculan novel AKU, DIA DAN CINTA... di pasaran online... huhu

not feeling well

sekian lama tak kena batuk2.. last few days.. sakit tekak tetiba menyerang.. then diikuti dgn batuk2.. and ada sikit flu..

laling pun flu... fadhlin ada sikit batuk.. ain n amsyar jer yg ok..

kepala ada pening lah.. kena take a restlah..

niat nk puasa ganti.. still puasa ganti lagi ni. tapi mcm tak larat jer...

i feel so sick.. agaknya sbb dah lama tak sakit kut...

homemade dinner bun

yesterday, cik abang buat pepper soup. so cik adik buat bun. leh makan cicah2 ngan pepper soup...
bun yang dah shape... tunggu rising for 1/2 an hour ataupun double dr saiz shaping.

dah rised... so glazed ngan telur atas dia...


after baked... tadaaa.... ready to eat..
resepi:
1 cawan air
1 biji telur
3 tbsp butter/margerin
1 tsp salt
3 1/4 cups flour
2 tbsp susu tepung
3 tbsp sugar
1 1/2 tsp yeast
caranya:
mixed together semua dalm bread maker.. ( huhu)...
tips: kalau guna bread maker, ikut turutan resepi diatas..
tapi kalau guna mixer, mixed all solid ingredients dulu ( tinggalkan dalam satu cawan tepung utk last step), pastu butter.. pastu beat slow dulu satu dua minit, pastu baru campur cecair sikit demi sikit selang seli ngan baki tepung yang satu cup tadi.. then beat lah pakai mixer speed no 4 sampai tepung menganjal.. tak pun nk senang sampai dough tak melekat kat dough hook n adunan nampak licin... then biarkan rise..
bila dah rised, punch dough, then shape ler ikut suka. nk letak inti pun boleh... pastu biar rise lagi setengah jam atau double dr saiz asal. pastu glaze ngan telur yg dh dipukul + 1 tbsp air.. then bake 180 celcius selama 12-15 min...

Saturday, July 19, 2008

saturday yang dot.dot.dot...

tajuk entry mcm siot jer... hahahaha

pagi, bangun lambat!!!!!!!! cik abang nk g main tenis, aku lum buat sarapan. sudahnya aku goreng telur mata kerbau jer untuk dia..

pastu, cik abang telefon. si drebar temporary madame rosnah nk dtg ambil kunci n nk basuh kete. tunggu punya tunggu tak kunjung tiba. then call lagi. rupanya pak guard bangang kat luar sana dh tahan tak bagi masuk.. dah ler kena turun g guard house ... tak pasal2 ku turun.. tak mandi pagi lak tu. sarung kemeja jer instead of baju tido... then 5 mins pastu dh dtg ambil kunci..

then clearkan sampah2 nk suruh drebar buang tghari karang.. dreber merangkap tukang buang sampah sejak tak de amah..

pastu mandikan bdk2.. siap2 semua nk kuar shopping. actually hari nk hujan, tapi nk gak kuar. sbb dh 3 minggu tak kuar. leh jadik giler lelama duk dlm rumah.

pastu kelam kabut gue masak... last2 end up, ayam masak kicap jer. yg lain lauk semalam.. huhu

tgh duk kt dapo, cik abang balik."pat pat.. siap. jalan jammed tuh.. nnt lambat!".. kata dia. kelam kabut aku mandi.. last2 baru perasan lupa pakai bedak. sib baik dlm handbag ada compact powder.. aku nih kalau under pressure.. wat kerja jadik tak menentu...

shoopinggg timeeeeeeeee... yeeee... beli apa jer.. groceries.. then found out ada ikan tenggiri kt pasar. beli beso punya. reganya rm65 daa... mahal nk mampus!tapi almost 4 kg...

balik rumah melantak,... tido.. tgk tv.. then now i'm here.. blogging....................

gambar makanan lagiiiiiiiii.........

menu semalam........ mutu gambar kurang memuaskan. ambil pakai iphone...
ayam goreng tepung. very crispy mcm ayam KFC. jangan tanya resepi kerana tuan rumah guna tepung segera. tepung goreng ayam cap louisiana... beli kat houston dulu... kalau di malaysia, tuan rumah beli tepung segera cap kentucky...just letak telur dan golek2 ayam dlm tepung n deep fry dlm kuali yg betul2 panas minyaknya...

sotong goreng kunyit...

smlm also masak sayur bendi goreng berlada dan jugak kari daging..................

Friday, July 18, 2008

lagu

bebel lagi.................... huhu

ada sorang tanya... kenapa blog ni lagu micheal learns to rock?

ohh.. lagu tu nostalgia lah pada tuan rumah ni.. lagu2 zaman tuan rumah cintan cintun ngan cik abang dulu2... sesekali teringat saat2 manis.. romantika d amour orang kata.. hahaha

itu adalah kenangan abadi... sangat abadi dalam hidup aku... so layannnn jer lah lagu tu ek. nnt ada masa tuan rumah tuko lah lagu lain lak. walaupun lagu ni dengarlah beribu kali tuan rumah tak boring punya...

butterfly.........








-------------------

today, kena masak awal. cik abang kata nak balik lunch before pergi friday prayer... so pagi ni will be busylah cik adik ni ha.

dah sekian lama cik abang tak balik for lunch. seingat cik adik, sejak kami pindah from miri ke US sampailah la ni, boleh kira ngan jari cik abnag balik lunch. n sejak duk Lagos, nilah first time nak balik lunch... so hari ni menu apa yer. curry daging kut..ada kari mesti lawannya sambal belacan kalau tak tak pedas... so kenalah masak awal sikit today..


ni ha rupanya epok2 sayur aku smlm... alhamdulillah.. dapatlah makan masa berbuka puasa sunat bulan Rejab. kali ni gambar tak cilok tau.. huhu...

today tak puasa... Plan nak puasa 15 rejab, tapi sbbkan tak ingat bila 15 rejab, so ku pun tak puasa lah. alih2, bukak blog, tgk kalender, today 15 rejab... adehhhhh.... melepas... frust tul!

Thursday, July 17, 2008

menu today..........

*gambar seperti biasa cilok from yahoo image..

ku buat tahu sumbat today......... menu lain... hati ayam goreng, asam rebus ikan, dan steam prawn.....
utk minum petang.. epok2 sayur.....

hepi...

today, i'm very happy..

1st, 'sms'ed from kawan lama mengamit memori betul. rasanya inilah satu2nya sahabatku yang tak pernah melupakan aku. setiap kali kami balik malaysia tak pernah tidak aku menghubunginya. Rindunya nak ebrborak sakan macam dulu2. ramai orang yang aku kenal.. dan berkawan. tapi susah nak dapat yang betul2 boleh dibuat best friend. hopefully our friendship remain forever... selamanya.. sampai akhir hayat...

2ndly, teman lama yang kenal melalui forum AZ.com... ( peminat Anuar Zain... huhu)... lamanya tak contact. jengah2 gak lah blog si myra tu dh berkurun tak update.. ( bila ank update cik adik oii!!!).. alih2 tadi tgk ada dia online kat ym.. syoknyalah. teurs muka tak malu aku nih menyapa. rupanya laki dia daaa... huhu... no prob, laki dia kenal gue gak. so terus mintak gambo2 kawen dia dua org.. aduh... comelnya n so sweet merpati dua sejoli tuh.. pasni harap2 tak lost contact lagi..

--------------------------------

wonder gak... manalah kawan2 az.com tu semua ilang. kak nanie pie... manalah ko yer.. huhu.. aku panggil dia kakak lak, padahal sebaya jer. tapi dh terbiasa.. apa nak buat. aku perasan aku muda belia lagi... hahaha

...........................

bakul2 tuan rumah beli kat sini. made in nigeria. just tu isi bawang lada taun rumah. ada kawan kata bakul aku ni macam bakul ular.. sabo jer lah.. tapi yang pastinya, tak lah selerak bawang lada aku tu terdedah jer...


ni lak, tempat letak buah2an. lalingku beli... sometimes jadi hiasan di atas dining table... dari biarkan dining tu kosong jer.. bagus gak letak buah2an pastu deco atas meja..


ni table cloth aku beli masa picnic kat eleko beach. ada dua sebenarnya. tapi satu ejr yang aku snap gambonya. jenuh lah nak bargain sampai kering2 air liur nk dapatkan murah. but really need to buy more for ole2 bila balik malaysia nanti. kat lagos, bukan mcm US leh beli mcm2 bawak balik kampung. baju2 pun heppening. sini apa tah ..semuanya mahal padah nak mampus!

publish ker keep private..

soalan mengenai nak publish sesebuah blog atau keep private itu terpulang kepada tuan empunya blog. banyak orang buat personal blog, tulis jurnal ala2 diary bagai tapi still publish kepada public.

tapi ada yang buat private atas sebab2 security... sebab2 privacy..

Wednesday, July 16, 2008

NASI AYAM


*gambar cilok dari yahoo image.... huhu



Menu hari ni nasi ayam. Actually sejak dari last week nak buat nasi ayam tapi tak terbuat2. Alkisahnya, tak cukup bahan. Kejap lupa beli salad, pastu kejap tak de timun lak. Last2 dah cukup bahan, salad lak dah layu... adeh...


So hari ni baru tertunai hasrat nak makan nasi ayam. Kalau menu nasi ayam kat rumah ni memang laku jer. Dari budak2 sampai ke bapak budak suka. Ain dan Amsyar memang suka nasi ayam. Makan siap berhirup kuah lagi. Lagipun cepat dan ringkas sahaja nak buatnya. Time2 tak de mood nak masak, selalunya ku buat nasi ayam je.




Busy........................

tuan rumah dua tiga menjak ni busy betul. Alkisahnya bukannya busy apa pun. busy layan drama melayu kat you tube. pas satu satu drama tuan rumah tengok. bila part citer kelako, tuan rumah ketawa sampai mengalir air mata.. bila bab sedih, tuan rumah menangis sampai bengkak2 mata.

ni lah satu sebab cik abang selalu marah bila cik adik layan citer melayu. selalu terbawa2 dalam kehidupan seharian. Emosional sangat.. tapi apa nak buat. memang ku minat drama2 tuh. ada yang sebenarnya punya nilai moral yang bagus ebagai panduan dalam kehidupan seharian. kalau tak realiti berlaku dalam kehidupan seharian manusia, takkan wujud drama2 tuh..

tapi ramai juga orang melayu tak minat drama atau filem melayu. tak kisahlah. ikutlah selera memasing. yas pasti, di perantauan ni, tuan rumah memang selalu layan you tube untuk dgr lagu2 lama.. lagu rock zaman 80an-90an pun tuan rumah suka. ye lah.. tuan rumah membesar ngan lagu2 tu.. teringat lah kenangan manis, pahit, payau zaman sekolah dulu..

orang kata tak elok mengenang kenangan lama.. hidup biar realiti.. jangan duk berangan. tuan rumah bukan berangan.. tapi tak salah mengingati kenangan lama yang mewarnai hidupku ini...

tanpa kenangan.. alangkah pudarnya warna2 kehidupan....

Friday, July 11, 2008

wii games


Bila time boring tak de kerja.. ( kerja berlambak.. huhu.. but need to treat myself)... mulalah aku duk main games.. Wii games lalingku beli masa kami kat Houston dulu. But masa tu beranak kecik, still dont have time to relek2 sampai main games. Skrg ni kalau tak de apa aktivit satu kuarga kami duk layan wii..
Ain suka main wii sport.. bowling especiallynya... Amsyar layan wii play jer.. main fishing, tembak2... but his favourite is fishing... always aim for the gold medal.. laling n me lak.. suka wii sport.. tenis, bowling. even laling n Ain sometimes play bowling .. n guess what.. ain won.. huhu.. terror anak aku tuh.
as for me, aku suka semua .. wii play ker wii sport ker.. now tgh belajar nk main segala jenis wii game yang dah beli tak test2.. super mario, sherk the third,transformer lah.. aduh.. byknya lum khatam.. ada yg lum buka lagi pastik CD dari beli dulu..
apapun... wii games betul2 mewarnai hidup kami sekuarga .. faham2lah duk Nigeria ni, apa jer entertainment yang ada.. rumahku syurgaku.. buat entertainment sendiri dalam rumah...

Thursday, July 10, 2008

PUASA

Bulan Rejab dah tiba. hari tu aku plan nak puasa rejab sekali gantikan puasa ramadhan tahun lepas yang berbaki lagi 4 hari tak abis ganti lagi... Aduhai.. tetiba 'bendera merah' ni dah kat 10 hari masih tak abis lagi. harapan biarlah by next week dah boleh start puasa. Tak mau tangguh lagi, nanti dah masuk syaaban, dah nak dekat Ramadhan, barulah time tu aku sibuk nak ganti. Mulalah Cik Abang bebel kat Cik Adik yang leka nih..

Apapun Selamat menyambut bulan REJAB....

KELEBIHAN BULAN REJAB

Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.

Sabda Nabi s.a.w.: Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.

Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.

Malam awal Rejab mustajab do'anya.(Dalam Kitab Raudhoh Iman Nawawi)

* Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus).

* Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.

* Puasa tiga hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalangkan dia keneraka (panjangnya setahun perjalanan).

* Puasa empat hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.

* Puasa lima hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.

* Puasa enam hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercahaya muka.

* Puasa tujuh hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka.

* Puasa lapan hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga.

* Puasa sembilan hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu, MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH tidak ditolak dia masuk syurga.

* Puasa 10 hari pada bulan Rejab Allah jadikan baginya hamparan perhentian di Titi Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu di hari kiamat.

* Puasa 16 belas hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.

* Puasa 19 belas hari pada bulan Rejab, dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim a.s dan Nabi Allah Adam a.s.

* Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggi daripada umurnya (pembaharuan umur).


Berkata Saidina Ali:

* Puasa Rejab 13 hari seperti puasa tiga ribu tahun.

* Puasa Rejab 14 hari seperti puasa sepuluh ribu tahun.

* Puasa Rejab 15 hari seperti puasa seratus ribu tahun.



Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan seperti kelebihan Qur'an atas segala Qalam.


Puasa sehari pada bulan Rejab seperti puasa empat puluh tahun dan diberi minum air dari Syurga.

Puasa 10 hari pada bulan Rejab dijadikan dua sayap, terbang seperti kilat di atas Titi Sirotalmustaqim di hari kiamat.

Puasa sehari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya.

Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan akhirnya seperti puasa sebulan pahalanya.


Bulan Rejab Syahrullah (Bulan Allah), diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah. Puasa Bulan Rejab wajib baginya:

* Diampunkan dosanya yang lalu.

* Dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal.

* Terlepas dari dahaga di hari kiamat.


Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebiji roti. Sasiapa bersedekah pada bulan Rejab seperti sedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya tiap sehelai bulu ruma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat, dihapus seribu kejahatan.

Tiap sehari puasanya pada bulan Rejab dan sedekahnya pada bulan Rejab seperti ibadat seribu Haji dan Umrah. Dibina mahligai seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada matahari seribu kali.

Bulan Rejab bulan Allah. Bersedekah pada bulan Rejab dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulan Rejab, Bulan Allah. Allah jadikan di belakang bukit Jabal Qar bumi, yang putih yang penuh dengan Malaikat dengan panji-panji berhimpun pada tiap malam Rejab meminta ampun oleh mereka kepada Umat Muhammad.

Allah menjawap: Telah aku ampunkan mereka! Barangsiapa meminta ampun (bersitighfar) kepada Allah pagi dan petang 70 kali atau 100 kali, pada bulan Rejab di haramkan tubuhnya daripada api neraka.


Sesiapa berpuasa sebulan pada bulan Rejab, Allah berseru kepadanya: "Telah wajib hakmu atasKu, maka mintalah olehmu kepadaKu. Demi ketinggian Ku dankebesaranKu, tidak Aku tolakkan hajatmu. Engkau adalah jiranKu dibawah `arasyKu, engkau kekasihKu daripada segala makhlukKu, engkau terlebih mulia atasKu. Sukakanlah kamu, tiada dinding antaraKu dan antarakau".(dari kitabRaudatul Ifkar)

Puasa pada 27 bulan Rejab seperti berpuasa enam puluh bulan pahalanya. Jika disertai dengan sedekah seperti puasa seribu tahun, kerana kebesaran hari ISRAK-MIKRAJ.

Siapa melapangkan kekeruhan, kesusahan, kesempitan orang mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya Mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus.

Siapa berpuasa tiga hari pada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya(berjaga), seperti dia berpuasa tiga ribu tahun. Diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya, 70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Qur'an dinaik ketika berlalu di Titi Sirotalmustaqim.

Rejab ertinya ta'zim (kebesaran, keagungan, kemuliaan). (Rahmat, pemurah, kebajikan). Kerana kebesaran, keagungan dan kemuliaan bulan Rejab itu maka Allah limpahkan rahmatNya, kemurahanNya dan terhadap hamba-hambaNya yang beriman dan beramal solih pada bulan Rejab, dengan berpuasa pada siangnya dan beribadat pada malamnya. Demikianlah peri keistimewaannya keagungan bulan Rejab itu yang dinamakan dengan BULAN ALLAH.

REJAB bulan menabur benih.
SYA'ABAN bulan menyiram tanaman.
RAMADHAN bulan menuai.
REJAB menyucikan badannya.
SYA'ABAN menyucikan hatinya.
RAMADHAN menyucikan rohnya.
REJAB bulan taubat.
SYA'ABAN bulan muhibbah.
RAMADHAN dilimpahi pahala amalan.

home sweet home...

lepak2 layan tv, dvd, wii game atau sekadar santai... or sometimes gossip with friend when they came over..

work station.. habiskan masa a lot ngadap pc, takpun laptop...


sudut.. takde nama.. hahaha.. galeri kut.. tak jugak.. apa2 lah.. no description..

living room...


dining.. sometimes saja. sbb ada one more dining table of 4 di ruang dapo..

sudut santai. penat2 lepak kat kerusi malas..

Aneka kuih muih...

kuih keria

donut yg lum sira sugar.

chocolate chip muffin..

Related Posts with Thumbnails