Pages

Tuesday, November 30, 2010

AsBjB...


pagi ni dalam pada membelek FB, tertengok pulak gambar kawan2 ASBJB.. aduhai.. kenangan lama mengimbas pula.. Kawan tu dh lain skrg.. I mean dr segi fugure dah kembang sana sini.. :D, tapi kalau buatnya terjumpa, insyaallah leh kenal kut.. fizikal mungkin berubah, tapi rupa masih sama... heheh..dan secara tak sengaja termengimbau kenangan lalu..

1988, daftar masuk form one ke ASBJB... Tinggal mak abah adik beradik kt Felda. Sukanya hati, tak sedih pun. Agaknya sbb nak sgt duduk asrama, sampai mak abah kita yang sebak nk tinggalkan kat asrama, muka tuan rumah bersahaja jer... Jauh jugak dr Triang ke Johor Bahru, tapi sbb peluang tak dapat banyak kali org kata, jadik grab mana yg ada.. heheh.. Dan di situlah bermulanya kisah suka duka kehidupan di asrama sampailah penhujung form 5.. lima tahun lama jugak .. banyak kenangan pahit manis.. Dan umur menginjak senja ni, rasanya yg pahit dulu semua dh tukar jadik manis.. ** sudah tukar ker?? hahhaa.. nak kata sathia @ ravi dalam pi mau pi mai tang tu.**


Teringat kisah2 lama buat jahat.. hehhe.. jadik kacang hantu, jadik senior buli junior, pastu kisah2 belakang tabir.. admire sana sini, adik angkat sana sini.. terima surat2 'biru' ... spot check, kena denda, persembahan akhir tahun, pesta suka dan kebudayaan, semuanya terpahat dalam ingatan... Juga tatkala rotan pengurus asrama En Yahya Lim singgah di tangan.. tatkala 'kantoi' surat2 'biru' di tangan pengurus asrama.. semuanya sekarang menjadi kenangan abadi... Yang pastinya tuan rumah tersenyum sendiri mengenangkan zaman meniti kehidupan remaja yang pastinya jauh dari keluarga tapi masih mempunyai batas2 tatasusila...



Hari ini, mostly kawan2 rapat ada di FB.. masih bertanya khabar, ada yang masih berjumpa. setiap tahun ada sahaja bertemu... yang tak bertemu, tapi ada di FB, masih bertanya khabar. pengirim surat 'biru' memang tak de berjumpa, tapi masih ada khabar berita lewat dari FB..:D.. kalau tak ber friendlist dengannya tapi dengan salah seorang ahli keluarganya.. Kita melihat dari jauh kebahagian kawan2 dan berbahagialah dengan kehidupan pada hari ini..

sesungguhnya kenangan kita pengalaman bersama.. sentiasa abadi dalam lipatan sejarah kehidupan.. :)

Monday, November 29, 2010

PAU GORENG

Ni kali kedua mencuba buat pau goreng sebenarnya.. Tapi masih belum pass... :(... Kali pertama resepi dari myresepi, tapi kali kedua mintak resepi kat kakak aku. Along selalu buat pau goreng. Pau goreng kosong jer without inti, tapi pas goreng, makan ngan sambal ikan bilis.. oh sedapnya.. terliur pulak.. :))

Tapi last week buat jugak pau goreng ni.. konon nk letak inti dalam dia. Letak inti ala2 karipap tu. tapi masih fail nak shape ngan cantik.. Rasa dh pass dah kut.. rupa, masih lum memuaskan.. hehehe.. Buat pun lepas lama mintak resepi dr Along.. dan di sinilah resepi tu kena simpan. Kalau tak ilang nanti.. heheh..



so ni lah resepinya. 

bahan2

1kg tepung gandum
1 bungkus yeast mauripan.. ( tak pun dua sudu instant yeast apa2 brand pun ) 
4 tbsp margerin/ shortening
6 tbsp sugar
8 tbsp susu tepung ( susu cair pun boleh) kalau susu cair kasi suam2 sikit.. kalau pakai susu tepung, bancuh ngan sedikit air suam.. 


cara:
1. yeast, gula dan susu cair yang disuamkan dicampur dan dikacau. tunggu dulu sampai adunan berbuih. kalau berbuih elok tu maksudnya yeast tu hidup ler.. :)... kalau guna susu tepung, bancuh susu ngan air suam... pastu baru campur ngan campuran yeast n gula.. 

2.pastu masukkan bancuhan yeast tadi sikit demi sikit dalam tepung. uli sampai lembut ngan kalau boleh adunan licin ngan menganjal.. ( tuan rumah pakai mixer jer.. sbb tak kuat ler nak uli.. :P)... 

3. dough to restkan dia biar sekali ganda, barulah shape.. nak letak inti ker, nak kosong ker.. suka hati ler kan..

4. pas shape, restkan dough sekejap jer.. pastu goreng atas api slow abis.. kalau api besar, minyak panas sgt, nnt dalam tak masak...

so selamat mencuba.. :))


Marble Cake

Hari ni buat marble cake. Sebenarnya tuan rumah buat tuk minum petang. Kebetulan kami bakal ada tetamu petang ni.. Kawan hubby also family friend of us lah datang. so buatlah tuk minum petang..


ni lah kek marblenya.. lum potong. dh terletak elok atas serving ni rasa sayang nak potong.. apalagi dh hias ngan icing sugar.. hahaha.. boleh ker tanak potong?? :P

http://www.myresipi.com/top/detail/3600- link resepi yang tuan rumah ambik kt myresepi... terima kasih tuan punya resepi.. :D

tapi still copy paste kat sini gak. mana tau myresepi selalu lah down websitenya, so leh ambik kat sini jer.. :D

bahan2: 


300 g butter
300g gula caster
320g tepung gandum
5 biji telur (grade B)
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh baking powder
1/2 cawan susu segar
Cara-cara

Beat butter ngan gula sampai kembang.
masukkan telur 1, per 1.
Masukkan tepung yang diayak ngan baking powder berselang seli ngan susu. Kalau nak marblekan dia, bahagi lah berapa warna nak, pastu marblekan je lah dengan mengunakan lidi..
Bakar suhu 160C untuk 1
jam.






tu dia yg dh sedia dipotong dan dh ngap dah pun.. :D

ok.. selamat mencuba.. harap2 resepi2 dan blog ni memberi inspirasi kepada semua pembaca. Tuan rumah jugak try n error dan masih belajar dan banyak lagi kena belajar.. :)..

Monday, November 22, 2010

CheeSe CaKe... dan our wedding anniversary :)


cheesecake yang lum make up.. :)


  cheesecake dh make up.. comot.. masih lum pass lagi bab2 buat topping ni.. huhu


yang dh sedia dipotong ngan tinggal nak ngap jer.. :P

Ni first time aku buat cheesecake sebenarnya yang jenis baked punya. dulu pernah dua kali buat unbaked cheesecake. sebenarnya dulu buat tak success sgt.. setakat tekak menerima, ada rasa jer.. :P  Dan rasanya aku rasa kali ni success kut.. hahaha.. angkat bakul lak tuan rumah.. :P 


So kali ni buat lagi sempena our 11th wedding anniversary... Hmm.. dah lebih sedekad.. Alhamdulillah atas kebahagian ini.. Semoga ikatan tetap abadi.. Insyaallah...

sedikit petikan copy paste status FB pada hari berkenaan.. :)
dengan ucapan terima kasih kawan2 atas doa2 kalian.. semoga kami bersama hingga akhir hayat.. amin..


  • Kami berdua banyak perbezaan dr pelbagai aspek, tapi kami percaya kami saling melengkapi antara satu sama lain... Happy 11th anniversary to us. semoga terus melengkapi hingga akhir hayat... insyaallah... Syukur Alhamdulillah dalam kehidupan ini. Suka dan duka sama2 kami harungi... Semoga ikatan ini diberkati.
    Saturday at 5:23am ·  ·  · 

      • Rosnani Binti Paiman semoga cinta n kasih sayang kalian terus bertambah!
        Saturday at 5:25am ·  ·  1 person

      • Laily Hamzah alhamdulillah...congrats & happy anniversary to both of u..:)
        Saturday at 5:30am ·  ·  1 person

      • YaNa RaZi tq all... :)
        Saturday at 5:33am · 

      • Sandal Leha kak yana ... happy anniversary juga ... yang BEZA tu ler yang MENARIK ... kalau sama jer ... sure dah lama kena tolak ... :)

        hukum magnet ... jangan lupa tu ... :p

        Saturday at 5:38am ·  ·  1 person

      • YaNa RaZi hehhe.. yer.. magnet.. tetiba teringat sains darjah 4 lak.. hihi
        Saturday at 5:46am · 

      • Noranida Zainal Congratulationssss darling
        Saturday at 5:50am ·  ·  1 person

      • YaNa RaZi tq kak noi.. :)
        Saturday at 5:55am · 

      • Azie Ariffen Happy Anniversary.... semoga bahagia dan berkekalan hingga ke Jannah...
        Saturday at 6:06am ·  ·  1 person

      • YaNa RaZi terima kasih azie.. :)
        Saturday at 6:07am · 

      • Norshakirah Abdul Razak Happy Anniversary Yana....
        Saturday at 6:07am ·  ·  1 person

      • Haliza Hamid Alhamdulillah...tahniah to both of u, Happy 11th Anniversary . Semoga masjid yg dibina kekal bahagia ke akhir hayat, sentiasa berada di bawah payungNYA sentiasa..amin.
        Saturday at 6:29am ·  ·  1 person

      • Soraya Harfy Alhamdullilah Yonot..amin to tht
        Saturday at 6:51am ·  ·  1 person

      • YaNa RaZi tq all.. hope many2 yrs will comes... :)
        Saturday at 6:57am · 

      • AirTangan Isteri happy anniversary to u darling......
        Saturday at 7:07am ·  ·  1 person

      • Faridah Mohammad Tahniah yana..semoga jodoh yana suami isteri sampai ke penghujung hidup .
        Saturday at 7:11am ·  ·  1 person

      • Nor Shahniza Kamal Bashah Amin..semoga berkekalan ke hujung nyawa..happy annivessary yonot! :)
        Saturday at 8:22am ·  ·  1 person

      • Anne d'Eldest happy anniversary 2 u my dear...
        Saturday at 8:36am ·  ·  1 person

      • Yati Samad-Fadzil Happy anniversary Yana.
        Saturday at 8:43am ·  ·  1 person

      • Siti Rohani Adam congrat yana..semoga kalian berdua bahagia selamanye...
        Saturday at 9:32am ·  ·  1 person

      • YaNa RaZi terima kasih atas doa2 kawan2 sekelian... saya terharu.. :)
        Saturday at 9:38am · 

      • Edleen Mf tahniah!!! :)
        Saturday at 10:34am ·  ·  1 person

      • Gie Yusoff ‎:: heppi eniverseri to both of u !!
        smg future life together-gether akn ber+ berseri-seri !!

        Saturday at 10:41am ·  ·  1 person

      • Ellie Shelina Shahrani-Hisham hepi anniversary sis....moga kekaL bahagia dunia dan akhirat..
        Saturday at 11:24am ·  ·  1 person

      • Ann Zanariah semoga bahagia selalu!!
        Saturday at 11:38am ·  ·  1 person

      • Juliana Abdul Rahman heppy anniversary kak yana...semoga kebahagiaan berpanjangan...
        Saturday at 12:17pm ·  ·  1 person

      • Azlina Deqna happy anniversary Angah n Razi...... semoga brbahagia selalu......
        Saturday at 1:39pm ·  ·  1 person

      • Dzawiah Hitam Semuga kebahagiaan terus kekal selamanya,Selamat ulangtahun perkahwinan
        Saturday at 1:39pm ·  ·  1 person

      • Amelia Abu Bakar Happy Anniversary Yonot.....semoga bahagia hingga ke akhir hayat....insyallah.....
        Saturday at 1:54pm ·  ·  1 person

      • Mylah Mahmood alhamdulillah....moga sentiasa dirahmati Allah
        Saturday at 2:42pm ·  ·  1 person

      • YaNa RaZi terima kasih semua... :)... kami baru jer balik dr picnic. :D
        Saturday at 2:45pm · 

      • Nora Halim Tahniah!!!! Semoga jodoh kalian berkekalan & berpanjangan ke akhir hayat. Insyaallah!
        Saturday at 9:41pm · 

      • Bie Sweet happy anniversary
        Yesterday at 3:42am · 


  • Dan ni juga resepi cheesecake yang dapat dr myresepi.. terima kasih lah tuan punya resepi, semoga anda dirahmati Allah kerana share resepi ini... :). untuk pengetahuan semua, aku buat resepi ni, aku doublekan resepinya... sbb acuan bulat kat rumah ni besar.. kalau ikut resepi ni sebijik2, maunya cheesecake tu jadik nipis jer.. :)

  • bahan2nya 
  • 250g cream cheese
  • 200cc/ml fresh cream/plain yogurt
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 90g gula

Untuk based cheesecake:

250gm biskut oreo.. dalam dua paket kecik jer.. pastu hancurkan dalam blender kering.
sedikit butter, dan sesudu besar gula..

mixed semua, pastu masukkan dalam loyang pastu tekan2 bagi padat...

Cara-cara

  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
  3. Masukkan adunan ke dalam loyang yang dh sedia ada based biskut tadi dan bakar selama 40-45 minit
  4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.

Untuk topping lak.. 

1 cup semi sweet chocolate chip/ milk chocolate.
1/4 cup butter
100ml susu cair.

cara: panaskan secara double boiler.. masak sampai chocolate cair.. pastu sejukkan..

pastu hias lah pada kek.. :)

pastu aku mixed sikit butter, sikit confectioner sugar ngan 150gm cream cheese tuk buat hiasan lain.. paipkan jer lah ikut kesukaan bentuk apa pun.. :D

sekian.. selamat mencuba.. :)

Related Posts with Thumbnails