Pages

Monday, November 29, 2010

PAU GORENG

Ni kali kedua mencuba buat pau goreng sebenarnya.. Tapi masih belum pass... :(... Kali pertama resepi dari myresepi, tapi kali kedua mintak resepi kat kakak aku. Along selalu buat pau goreng. Pau goreng kosong jer without inti, tapi pas goreng, makan ngan sambal ikan bilis.. oh sedapnya.. terliur pulak.. :))

Tapi last week buat jugak pau goreng ni.. konon nk letak inti dalam dia. Letak inti ala2 karipap tu. tapi masih fail nak shape ngan cantik.. Rasa dh pass dah kut.. rupa, masih lum memuaskan.. hehehe.. Buat pun lepas lama mintak resepi dr Along.. dan di sinilah resepi tu kena simpan. Kalau tak ilang nanti.. heheh..



so ni lah resepinya. 

bahan2

1kg tepung gandum
1 bungkus yeast mauripan.. ( tak pun dua sudu instant yeast apa2 brand pun ) 
4 tbsp margerin/ shortening
6 tbsp sugar
8 tbsp susu tepung ( susu cair pun boleh) kalau susu cair kasi suam2 sikit.. kalau pakai susu tepung, bancuh ngan sedikit air suam.. 


cara:
1. yeast, gula dan susu cair yang disuamkan dicampur dan dikacau. tunggu dulu sampai adunan berbuih. kalau berbuih elok tu maksudnya yeast tu hidup ler.. :)... kalau guna susu tepung, bancuh susu ngan air suam... pastu baru campur ngan campuran yeast n gula.. 

2.pastu masukkan bancuhan yeast tadi sikit demi sikit dalam tepung. uli sampai lembut ngan kalau boleh adunan licin ngan menganjal.. ( tuan rumah pakai mixer jer.. sbb tak kuat ler nak uli.. :P)... 

3. dough to restkan dia biar sekali ganda, barulah shape.. nak letak inti ker, nak kosong ker.. suka hati ler kan..

4. pas shape, restkan dough sekejap jer.. pastu goreng atas api slow abis.. kalau api besar, minyak panas sgt, nnt dalam tak masak...

so selamat mencuba.. :))


No comments:

Related Posts with Thumbnails