cheesecake yang lum make up.. :)
cheesecake dh make up.. comot.. masih lum pass lagi bab2 buat topping ni.. huhu
yang dh sedia dipotong ngan tinggal nak ngap jer.. :P
Ni first time aku buat cheesecake sebenarnya yang jenis baked punya. dulu pernah dua kali buat unbaked cheesecake. sebenarnya dulu buat tak success sgt.. setakat tekak menerima, ada rasa jer.. :P Dan rasanya aku rasa kali ni success kut.. hahaha.. angkat bakul lak tuan rumah.. :P
So kali ni buat lagi sempena our 11th wedding anniversary... Hmm.. dah lebih sedekad.. Alhamdulillah atas kebahagian ini.. Semoga ikatan tetap abadi.. Insyaallah...
sedikit petikan copy paste status FB pada hari berkenaan.. :)
dengan ucapan terima kasih kawan2 atas doa2 kalian.. semoga kami bersama hingga akhir hayat.. amin..
- Dan ni juga resepi cheesecake yang dapat dr myresepi.. terima kasih lah tuan punya resepi, semoga anda dirahmati Allah kerana share resepi ini... :). untuk pengetahuan semua, aku buat resepi ni, aku doublekan resepinya... sbb acuan bulat kat rumah ni besar.. kalau ikut resepi ni sebijik2, maunya cheesecake tu jadik nipis jer.. :)
- bahan2nya
- 250g cream cheese
- 200cc/ml fresh cream/plain yogurt
- 2 sudu besar jus lemon
- 3 sudu besar tepung gandum
- 2 biji telur
- 90g gula
Untuk based cheesecake:
250gm biskut oreo.. dalam dua paket kecik jer.. pastu hancurkan dalam blender kering.
sedikit butter, dan sesudu besar gula..
mixed semua, pastu masukkan dalam loyang pastu tekan2 bagi padat...
Cara-cara
- Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
- Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
- Masukkan adunan ke dalam loyang yang dh sedia ada based biskut tadi dan bakar selama 40-45 minit
- Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
- Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.
Untuk topping lak..
1 cup semi sweet chocolate chip/ milk chocolate.
1/4 cup butter
100ml susu cair.
cara: panaskan secara double boiler.. masak sampai chocolate cair.. pastu sejukkan..
pastu hias lah pada kek.. :)
pastu aku mixed sikit butter, sikit confectioner sugar ngan 150gm cream cheese tuk buat hiasan lain.. paipkan jer lah ikut kesukaan bentuk apa pun.. :D
sekian.. selamat mencuba.. :)
No comments:
Post a Comment