Pages

Monday, November 22, 2010

CheeSe CaKe... dan our wedding anniversary :)


cheesecake yang lum make up.. :)


  cheesecake dh make up.. comot.. masih lum pass lagi bab2 buat topping ni.. huhu


yang dh sedia dipotong ngan tinggal nak ngap jer.. :P

Ni first time aku buat cheesecake sebenarnya yang jenis baked punya. dulu pernah dua kali buat unbaked cheesecake. sebenarnya dulu buat tak success sgt.. setakat tekak menerima, ada rasa jer.. :P  Dan rasanya aku rasa kali ni success kut.. hahaha.. angkat bakul lak tuan rumah.. :P 


So kali ni buat lagi sempena our 11th wedding anniversary... Hmm.. dah lebih sedekad.. Alhamdulillah atas kebahagian ini.. Semoga ikatan tetap abadi.. Insyaallah...

sedikit petikan copy paste status FB pada hari berkenaan.. :)
dengan ucapan terima kasih kawan2 atas doa2 kalian.. semoga kami bersama hingga akhir hayat.. amin..


  • Kami berdua banyak perbezaan dr pelbagai aspek, tapi kami percaya kami saling melengkapi antara satu sama lain... Happy 11th anniversary to us. semoga terus melengkapi hingga akhir hayat... insyaallah... Syukur Alhamdulillah dalam kehidupan ini. Suka dan duka sama2 kami harungi... Semoga ikatan ini diberkati.
    Saturday at 5:23am ·  ·  · 

      • Rosnani Binti Paiman semoga cinta n kasih sayang kalian terus bertambah!
        Saturday at 5:25am ·  ·  1 person

      • Laily Hamzah alhamdulillah...congrats & happy anniversary to both of u..:)
        Saturday at 5:30am ·  ·  1 person

      • YaNa RaZi tq all... :)
        Saturday at 5:33am · 

      • Sandal Leha kak yana ... happy anniversary juga ... yang BEZA tu ler yang MENARIK ... kalau sama jer ... sure dah lama kena tolak ... :)

        hukum magnet ... jangan lupa tu ... :p

        Saturday at 5:38am ·  ·  1 person

      • YaNa RaZi hehhe.. yer.. magnet.. tetiba teringat sains darjah 4 lak.. hihi
        Saturday at 5:46am · 

      • Noranida Zainal Congratulationssss darling
        Saturday at 5:50am ·  ·  1 person

      • YaNa RaZi tq kak noi.. :)
        Saturday at 5:55am · 

      • Azie Ariffen Happy Anniversary.... semoga bahagia dan berkekalan hingga ke Jannah...
        Saturday at 6:06am ·  ·  1 person

      • YaNa RaZi terima kasih azie.. :)
        Saturday at 6:07am · 

      • Norshakirah Abdul Razak Happy Anniversary Yana....
        Saturday at 6:07am ·  ·  1 person

      • Haliza Hamid Alhamdulillah...tahniah to both of u, Happy 11th Anniversary . Semoga masjid yg dibina kekal bahagia ke akhir hayat, sentiasa berada di bawah payungNYA sentiasa..amin.
        Saturday at 6:29am ·  ·  1 person

      • Soraya Harfy Alhamdullilah Yonot..amin to tht
        Saturday at 6:51am ·  ·  1 person

      • YaNa RaZi tq all.. hope many2 yrs will comes... :)
        Saturday at 6:57am · 

      • AirTangan Isteri happy anniversary to u darling......
        Saturday at 7:07am ·  ·  1 person

      • Faridah Mohammad Tahniah yana..semoga jodoh yana suami isteri sampai ke penghujung hidup .
        Saturday at 7:11am ·  ·  1 person

      • Nor Shahniza Kamal Bashah Amin..semoga berkekalan ke hujung nyawa..happy annivessary yonot! :)
        Saturday at 8:22am ·  ·  1 person

      • Anne d'Eldest happy anniversary 2 u my dear...
        Saturday at 8:36am ·  ·  1 person

      • Yati Samad-Fadzil Happy anniversary Yana.
        Saturday at 8:43am ·  ·  1 person

      • Siti Rohani Adam congrat yana..semoga kalian berdua bahagia selamanye...
        Saturday at 9:32am ·  ·  1 person

      • YaNa RaZi terima kasih atas doa2 kawan2 sekelian... saya terharu.. :)
        Saturday at 9:38am · 

      • Edleen Mf tahniah!!! :)
        Saturday at 10:34am ·  ·  1 person

      • Gie Yusoff ‎:: heppi eniverseri to both of u !!
        smg future life together-gether akn ber+ berseri-seri !!

        Saturday at 10:41am ·  ·  1 person

      • Ellie Shelina Shahrani-Hisham hepi anniversary sis....moga kekaL bahagia dunia dan akhirat..
        Saturday at 11:24am ·  ·  1 person

      • Ann Zanariah semoga bahagia selalu!!
        Saturday at 11:38am ·  ·  1 person

      • Juliana Abdul Rahman heppy anniversary kak yana...semoga kebahagiaan berpanjangan...
        Saturday at 12:17pm ·  ·  1 person

      • Azlina Deqna happy anniversary Angah n Razi...... semoga brbahagia selalu......
        Saturday at 1:39pm ·  ·  1 person

      • Dzawiah Hitam Semuga kebahagiaan terus kekal selamanya,Selamat ulangtahun perkahwinan
        Saturday at 1:39pm ·  ·  1 person

      • Amelia Abu Bakar Happy Anniversary Yonot.....semoga bahagia hingga ke akhir hayat....insyallah.....
        Saturday at 1:54pm ·  ·  1 person

      • Mylah Mahmood alhamdulillah....moga sentiasa dirahmati Allah
        Saturday at 2:42pm ·  ·  1 person

      • YaNa RaZi terima kasih semua... :)... kami baru jer balik dr picnic. :D
        Saturday at 2:45pm · 

      • Nora Halim Tahniah!!!! Semoga jodoh kalian berkekalan & berpanjangan ke akhir hayat. Insyaallah!
        Saturday at 9:41pm · 

      • Bie Sweet happy anniversary
        Yesterday at 3:42am · 


  • Dan ni juga resepi cheesecake yang dapat dr myresepi.. terima kasih lah tuan punya resepi, semoga anda dirahmati Allah kerana share resepi ini... :). untuk pengetahuan semua, aku buat resepi ni, aku doublekan resepinya... sbb acuan bulat kat rumah ni besar.. kalau ikut resepi ni sebijik2, maunya cheesecake tu jadik nipis jer.. :)

  • bahan2nya 
  • 250g cream cheese
  • 200cc/ml fresh cream/plain yogurt
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 90g gula

Untuk based cheesecake:

250gm biskut oreo.. dalam dua paket kecik jer.. pastu hancurkan dalam blender kering.
sedikit butter, dan sesudu besar gula..

mixed semua, pastu masukkan dalam loyang pastu tekan2 bagi padat...

Cara-cara

  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
  3. Masukkan adunan ke dalam loyang yang dh sedia ada based biskut tadi dan bakar selama 40-45 minit
  4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.

Untuk topping lak.. 

1 cup semi sweet chocolate chip/ milk chocolate.
1/4 cup butter
100ml susu cair.

cara: panaskan secara double boiler.. masak sampai chocolate cair.. pastu sejukkan..

pastu hias lah pada kek.. :)

pastu aku mixed sikit butter, sikit confectioner sugar ngan 150gm cream cheese tuk buat hiasan lain.. paipkan jer lah ikut kesukaan bentuk apa pun.. :D

sekian.. selamat mencuba.. :)

No comments:

Related Posts with Thumbnails