Pages

Sunday, July 26, 2009

Puisi Rindu Untuk Kekasih...

Sering aku tertanya
Kehadiranmu untuk siapa
Mahu menguji sekali lagi
Kekuatan atau kesungguhan
Jiwa yang berkongsi rasa
Hati yang menumpang kasih
Rindu yang mengharap tuah...

Jika tuah merasa berkasih denganmu,
Aku bukan sahaja bertuah
Jika bangga ini aku besarkan
Aku terasa ujian kesabaran
menduga lena dahulu....

Ku hitung kesetiaan
Ku ukur penerimaan
Ku sukat sayang
Dalam neraca keadilan cinta...

Aku takut sudahnya
Aku sangsi pada keputusan
walaupun penjelmaan ini sudah nyata...
Andai aku sisihkannya
Aku akan terus menangisi
dek kecuaian, meratapi penyesalan...

Lalu, ku gadaikan nyawa
dan harapan pada ketidakpastian
Aku pegang prasetiamu
kerana percaya dan mengerti
Hasratmu dan permintaanku
satu dan bersatu...


Saturday, July 25, 2009

Kisah seorang 'kamu'...

Tatkala membelek sebuah fail lama, dia terjumpa sebuah nota yang panjang. lalu diambilnya dan dibacanya.. oh, menarik juga fikirnya ... Nota itu ditulis oleh 'kamu' yang pada pandangan dia adalah lahir dari isi hati 'kamu' yang sangat tulus..

Dia membaca bait2 kata2 nota itu.. Dia tahu nota itu ditulis sebelum 'kamu' mengenali dia... Tapi dia kepingin menghabiskan membaca nota itu. dari awal sampai habis dibacanya nota panjang itu. Mungkin boleh menjadi sebuah cerpen.. ataupun novel pendek.. mungkin...

Dari rumusan yang dia baca... dia dapat menganalisa banyak perkara... bahawa kesabaran seseorang terhadap orang lain ada hadnya... bahawa seseorang hidup berlandaskan prinsip hidup yang boleh berubah mengikut arus waktu dan keadaan pada waktu itu... Bahawa seseorang berhak menentukan arah hidupnya tapi janganlah memandang sebelah mata nasihat dan teguran orang lain...

Banyak lagi yang tersirat dalam nota itu.. yang menzahirkan perpisahan bukan bermakna hidup itu tidak bermakna.. perpisahan yang melahirkan seorang sahabat... mengikut ertikata seorang 'kamu'...

Dia membaca penuh perasaan sampai lah ke penghujung ayat yang tertulis... "catatan kisah seorang 'kamu' yang benar... kerana ianya ditulis oleh sekeping hati".... hati mana yang mampu berbohong pada tuannya...

Wednesday, July 15, 2009

Lepat pisang

daun pisang kt backyard abis gondol aku ambik nk buat lepat... kuikuikui..

proses melayur daun pisang.. pic taken by Ain..

bancuhan lepat

dua sudu adunan dalam daun pisang

dah siap .. tak sama saiz sbb daun pun ala2 nan ado.. huhu

pas dh kukus...


tu dia bila dh siap.. ada ker Amsyar kata..." mama, napa mama buat kuih macam bantal!!!!"... golak guling den ketawa... hahahhaha..
btw, it was 'merbeles' lepat pisang for tea time... masuk bakul sat tuan rumah... sapo laie nk puji2 kan.. kalau tak diri den sendiri.. hihi


p/s: bg tau Cik Abang thru sms, tea time 2day is lepat pisang. dia reply:... "lepat pisang.. sedapnya... sayang awak!!! "....I'm so happy... hihi...


Sunday, July 12, 2009

mee kuning

tu dia mee kuning tuan rumah... first time buat.. cam jadik.. keh keh keh.. lum try goreng lagi.. nampak tak rapuh.. harap2 oklah bila goreng nanti. esok kut nk goreng for breakfast...





Wednesday, July 8, 2009

to do list

  1. laundry
  2. masak
  3. lipat kain
  4. kemas bag tuk g holiday
  5. g ambil dobi.. ( hantar ironing daaa)
  6. g jadik driver hantar ambil ain kt sekolah
  7. bedroom... -done.... hehhehe
  8. mandi???................

Monday, July 6, 2009

ceritera hari ini...

Tuan rumah bangun pagi jam 4.30am... sure orang kata awal gelap katuk dh bangun ek.. padahal kt tanah saudi ni, dh subuh gajah dah tu... huhu... pas menjalankan kewajiban utama kepadaNya, tuan rumah g masuk opis...

Masuk opis dapo, benda pertama buat... bangunkan laptop yg dh tido 8 jam.. ala2 tuan rumah gak.. kena tido 8 jam walaupun tk dpt tido gak 8 jam.. kalau tak kena 'kacau'... dapat kut.. keh keh keh...
Pastu jerang air.. pastu buat breakfast. Nasi goreng hari ni...

Pas semua dh bangun, yg kecik bangun2 nk tgk TV, yg tua lak bangun2 nk breakfast, nk g kerja.. so tuan rumah pun pas semua benda dh settle, ngadaplah internet jap.. dalam pada tu, pot pet pot pet mulut tuan rumah suh kiddos ni makan, mandi.. nk hantar si kakak g sekolah.. Summer break skrg, tapi kakak g jer lah sekolah buat apa2 xtvt.. ada "july intersesson" sempena summer break ni.. so buang2 masa kt sekolah...

pastu g hantar baju tuk iron kt dobi, pastu g beli sikit groceries.. pastu g pharmacy kt RT hospital, nak ambik ubat Amsyar...

pastu balik hantar barang, kuar balik... g ambil Ain kt sekolah. Ain end up nk g main2 rumah kawan dia, so hantar dia main. Balik lagi.. masak sambil2 berinternet.. pastu kul 12. kuar balik g ambik Ain. Amsyar too sbb dia pun numpang sekaki main kt rumah kawan kakaknya.. Si fadhlin dh hangin, nk tido asyik kena kejut sbb kuar masuk kete jer.. keh keh keh...

now, masa update blog ni.. *** time rajin update beria2.. malas sampai bersawang!!! hahahhaha***, tuan rumah tengah tunggu donut naik... tah jadik ker tak kali ni.. kalau tak jadik lagi cam hari tu, nampaknya tuan rumah tong sampahkan jer lah... huhu...

oklah... bebelan berakhir di sini... huhu..

btw: nk hebah2 menu today, asam pedas ikan tenggiri+ bendi, sotong goreng kunyit, rojak... sup ayam tuk bdk2...

till here.. tata... titi... tutu...

Sunday, July 5, 2009

................

i hate this kind of feeling... feeling sakit hati... sakit hati yang make me cry bila teringat...

kenapa mesti ada satu perasaan yang benci tapi rindu... sakit hati tuan rumah kalau fikirkan.. nk get rid tak leh... teringat... tapi bila teringat hati pedih... gerammmmmmmmmm..... benda bodoh, kecik jer, suka besar2kan... boleh cakap baik2 tapi pilih cara kasar... i hate it... really...

then lama2 bila dh tak leh nk get rid, so tuan rumah melalak.. tuan rumah rasa lega.. tapi sekejap... arhhhhhhhhhh.......................

Related Posts with Thumbnails