Pages

Tuesday, December 30, 2008

kek coklat moist...


kek ni cilok resepi dr my resepi... tah resepi siapa tah.. cuma pepandai elr nk buat topping sendiri.. hehehe...
pic tak cilok yer.. my pic sendiri guna camera yang dh tak nampak skrin dia.. akibat rosak... adeh..
so jamu mata jer lah. kek dh abis masuk mulut... huhu...

pic thru webcam...
















kini kembali...

tajuk posting tuan rumah mcm tajuk lagu daa... tak pun tajuk album artis suam2 kuku nk buat comeback... hahhaha

lamanya tak blogging... busy??? jawapan standard.. sebenarnya busy tu mmg ler.. but bukan tak sempat nk berblogging, cumanya terasa out off mood. Facebook tak out of mood lak... hehe

shopping online lagi tak out of mood.. hari2 jenguk cuci mata. cuma budget jer dh out.. huhu.. budget kena simpan tuk tahun depan... tahun ni beribu2 lemon lah jugak lesap akibat shopping, beli itu ini... dari tuk personal, anak2, mak pak, adik beradik, rumah.. segalanya... aduh.... kalau ingat balik duit yang keluar, sayangnya belanja.. tapi duit bukan boleh masuk kubur pun.. huhu... belanja jer lah.. asal tak lupa simpanan hari tua..

oklah.. starting new yr... awal muharam dh lepas smlm... azam baru???

azam aku, nk mulakan lagi sekali penhijrahan ke tempat baru next yr.. bye2 Lagos.. although tak de apa yang menarik sini, but this place mmg byk mengajar erti kesabaran, erti kehidupan dengan seribu kerenah manusia.. ( terutama pak/mak itam...)... dan erti persahabatan sejati dengan kawan2 di sini...

berfalsafah sikit...: kawan datang dan pergi... but true friend are always in your heart...

sekian..

Monday, November 3, 2008

raya time...

lewat sgt dah tuan rumah nk post gambar raya... huhu. dh abis syawal dah. tapi ni jer lah peluang yang ada...



This yr, beraya rumah baru.. kat Bukit Mahkota... ada yang kata Bukit Mahkota Bangi, ada yang kata Kajang... but tak reti nk menerangkan. ikut alamat Kajang, tapi kalau ikut location, Bangi.. Apapun mana2 lah. huhu



gambar pagi raya. selepas edisi bermaafan.. fadhlin seperti biasa tiada dalam gambar sebab membuta...



possing di gazebo belakang rumah... ni fadhlin dah bangun tido.. huhu.. ain seperti biasa, mood gambar mmg susah dia ni. lagi dia kerut dahi tanak gambar sbb silau matahari pagi...



raya kali ni sakan boleh tahan. raya 1 kat rumah bukit mahkota. raya kedua sampai ke 8 kat pahang. pastu balik bukit mahkota open house lak... pastu aku balik pahang lagi. g rumah along aku semua..


pastu balik bukit mahkota lagi.. open hse berlambak, g rumah kawan2.. smp full schedule.. tau2 dh nk balik lagos..


sib abik sempat berpicnic di PD mengumpulkan 2 keluarga besar ... my side n laling side...

Saturday, November 1, 2008

...

Back to Lagos after a month in Malaysia for celebrated Eid.

bermulalah era akan masak tak berhenti.. no more eating outside.. adeh.... abis menu lah pulak. sebulan tak masak, ni nak memulakan semuanya semula, malas dan terasa kekok ada juga.

masih jetlag.. Dah 4 hari balik.. masih semua orang bangun jam 3 pagi dan mulalah buat aktiviti mengalahkan hari dh siang. laling duduk depan pc, aku mengadap laptop.. anak2 main kat bilik, berlari sana sini.. semuanya segar bugar... nak tidur mata tak ngantuk. tapi bila jam dah pukul 9 pagi, mullah nak tidur sangat2... rasa masa tu kalau sorong bantal kat kepala, mmg terlelap punya. silap2 mimpi lagi...

ni pun aku tahan mata dari tidur awal.. tanaklah bangun jam 3-4 pagi pastu melangut tak tau nak buat apa...padahal seua orang dah lena seawal jam 7 tadi. aku jer lum tidur duk melayan novel jiwang bahasa melayu bawak balik dari malaysia. majalah dua tiga jugak aku angkut lum abis belek lagi.

rasa nyesal lak bawak balik dua tiga jer. akalu aku tau aku angkut banyak sikit.. nak2 novel tu. dah lama tak baca novel cintun... huhu. zaman sekolah menengah dulu adalah baca. tak per.. nnt bila balik msia, aku beli 10... tapi satu jer lah. bila baca tak leh berenti. nak abiskan jugak. sampai tak jadik kerja jugak.. huhu

Sunday, October 5, 2008

masih belum terlambat untuk tuan rumah mengucapkan....

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN


SELAMAT HARI RAYAAAAAAAAAAAAAAAAAAA............................

windunyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

alkisah sekian lama hamba tak blogging.... windunyaaaaaaaaaaaaaaaa................

reason for not blogging...

1. jawapan paling standard.. kebusyan... huhu

2. hamba dalam dilema... mencari arah tuju hidup... arhhhh...

3. hamba buhsan... kerana masalah blogger reject everytime hamba sign in.... dan skrg blogger tak reject lak.. sbb hamba guna laptop lain.. so pada firasat hamba masalah utama hamba adalah firewall lebih senang desktop n laptop hamba something to do with the setup... huhu...


so pas ni leh blogging balik... insyaallah...
yahoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Wednesday, August 13, 2008

Ain... kindergarten assessment

tToday is a big day for me as a mother and big day for Ain too.. She had an assessment for enrolling the school for the first time... The assessment is to test her speaking, writing, reading, alphabet and numbers, color, shape, n drawing also her developement in any kind of learning... and she doing a good job!


It was a big day for me for the first time to send her to school. Although it was only an hour in school for assessment.. (she will be in school nx monday... when the new semester start!), but to see her infront of the teacher make me nervous... because i know exactly how my little girl will react when she first time meet people.. She is very shy.... ( terlebih kut!!!)....


Ain with Ms Sarah ( the counselor for elementary school) during assessment...

Tekun dan tawaduk anak aku.. Si Amsyar also did assesment too... Then he was so amazing... n impressed me too... sayangnya.. dia tak fully toilet trainning.. asyik accident jer!!

The little one also did! sibuk betul nk main crayon...
After the assessment, had a disscussion with the conselor, then feed back yang aku dapat... Ain really impressed... the problem is only too shy.. that's it. She can write, can read, can figure out the rhythm of the words, write the numbers and also drawing... I really proud of her... really... ( mother is always like that... puji2 anak dia.. huhu!!!)
Then before back home, sempat melawat Ain classroom. Just to make her knew the enviroment of the classroom, met with her teacher, Mrs Rubel... ( nice teacher i guess!), discussed any supply list for Ain, and hopefully by monday she will ready for school... ( jgn mama lak over sentimental anak nk g school dah ler.. hahaha!!!)

Tuesday, August 12, 2008

kek coklat ngan modelnya

bancuh kek instant jer. tukang ambik gambar anak perempuan comelku... Cik Ain. Nampak di belakang amsyar sibuk2 nk buat kek sama...

ready to bake.

model sibuk nak ambil pic dulu. tgk tu, bukak mulut lagi...

Monday, August 11, 2008

fadhlin bergaya ngan spek hitam Amsyar then remote control car dia buat telefon... hahaha

Amsyar ni kalau gambar.... suka buat aksi mulut.. jelit lidah lah, herot2kan mulut lah... geram jer... then when i told him to put in the blog, dia kata gambar dia not nice lah...

gambar2 di atas.... show satu yang sama... semalam on sunday, sedondon anak beranak pakai baju overall... laling siap kata... dh anak pakai, mak pun pakai.. abis anak beranak pakai... huhu.. sib baik lalingku tak de baju overall.. except baju off shore dia... kalau tak abis seisi family beroverall... huhu



model aiskrim...

amsyar menahan air liur ... geram jer. dia punya semangkuk dia dah langsaikan.. duk usha2 mama punya aiskrim lak... huhu

ain with the aiskrim.. naik cair aiskrim ku sbb bdk2 ni nak take photo punya pasal...


pembakaran terbuka

tukang masak buat aksi seyes masa nk ambil gambar... hehe


ayam panggang dia.. mabeles.. sehingga menjilat jari.. huhu

actually byk gambar lain. hangin tul ngan photobucket, picasa also.. so lembab... ni pun lepas lama tunggu... apa punya lembab server pun tak taulah... bikin hati panazzzzz jer..

Sunday, August 10, 2008

Sunday.... yang tak berapa busy..

today, aku ada few photo yang dh snap... then will be post here...

bangun lambat sikit... tak lah lambat manapun. still 7am+ jer... manalah dapat nk overtime sampai kul 8-9 pagi punya... huhu

wat breakfast cekodok jagung jer... pastu, breakfast, pastu kemas dapo, pastu, mandikan bdk2, pastu vacuum satu rumah, pastu, aku mandi lak...

kul 10.30, duk dapo, prepare apa2 yang patut, sbb seperti biasa, laling take over on Sunday to cook for lunch...

pastu lunch time.. pas lunch, mkn aiskirim, pastu basuh pinggan, pastu paksa budak2 suh nap petang.... pastu semua dah terlelap termasuk bapakbudak.. then here i'm... duduk melepak gile kuasa depan pc.. muahahaha

08-08-08


8 august besday mak aku... so setiap tahun bila 8 haribulan 8 mmg bermakna...



HEPI BESDAY MAK... SEMOGA MAK PANJANG UMUR DAN MURAH REZEKI DAN HIDUP DIBERKATI ALLAH.... AMIN...



So, hari jumaat hari tu aku pun call lah Mak aku, wish her hepi besday. sebelum tu pagi waktu sini dah hantar sms kat mak aku wish dia. sempatlah pulak berborak sakan ngan mak aku thru phone. Citer2lah hal cucu mak aku ni. Gelak mak aku bila aku kata Fadhlin kerja makan jer, badan pun dah gedebab, tak larat nak dukung dah...



Ain lak duk buat aku risau sbb dia tu pemalu benar. Susah nak jawab kalau orang tanya... Alkisahnya masa 08-08 tu ada call dari AISL ( American International School Lagos), depa suh datang next week untuk asscessment before masuk school. Mmg gitu style sini, kena lah interview dulu bebudak ni sblm masuk school... jenuh aku bertanya dia soklan nama sapa, umur berapa... tersengih2 nak jawab. Bukan dia tak tau, tapi dia jenis malu n susuh nak bukak mulut. mengalahkan ada emas berlian dalam mulut. soalan2 yang aku tanya kat Ain tu, adalak tukang jawab.. Si Amsyar pulak menyibuk nak menjawab. Tu terlampau peramah lak... sib baik Fadhlin tak reti menjawab.. Kalau tak budak kecik tu, aku sure punya paling peramah... huhu.



Oklah.. tu jer bebelan selepas beberapa hari tak update blog... huhu.. very busy lah sikti dua tiga hari ni... tah apa yang busy tah. yang pasti busy sikit2 vacuum rumah, sapulah, mop lah.. sbb org hitam ni kejap2 kuar masuk pasang split aircond tak siap2... nak wiring lah, nk cat lah... tapi still until today not function.. apatah problemnye.. eden pun tak tau lah...

Wednesday, August 6, 2008

tired...


today... aduhai... penatnyalah aku...

pagi, kemas bilik bdk2, toys semua, ubah susunatur perabot semua.. pastu vacuuming floor dari bilik membawa ke ruang tamu. kemas balik bookcase yang dh dialihkan semalam oleh orang pasang aircond. pastu tinggal nk masak jer kononnnya..

pastu tetiba ding dong.. door bell lak bunyi. tgk2 dtg lagi org psg aircond smlm nk sudahkan kerja2 dia. ingat kat dapo jer.. dia g merayau satu rumah. sampai aku tengking dia. sbbnya mengotorkan rumah aku ngan kasut dia yang kotor tu. dah lah suh bukak kasut tak nak. tak hormat culture orang. aku pun nak gak acting profesional so, kerja depa tu kena pakai kasut, then i admit it... tapi bila ada malaun mana tah main kuar masuk rumah ngan selipar jepun dia tu, aku terus naik hantu... aku penat2 vacuum rumah, mop semua, dia sedap2 seret selipar jepun dia masuk rumah aku.. end up aku halau dia..

nampak aku mmg mcm belagak giler dlm hal ni, tapi perangai depa ni really annoying. pastu yg pakai selipar tu bukannya buat kerja. dia just tgk2 sana sini jer, hangin tul aku. dah tu rumah aku kotor, then 3 kali vacuum then mop lagi..

aduhai... letih buatnya... terus aku moody. Bdk2 sepahkan brg sikit jer, aku dh terjerit sana sini suh kemas.. sian gak anak2 tu jadi mangsa kena marah, tapi bila dah 10 kali buat kerja yang sama, kejap2 nak mengemas jer, aku jadik hangin satu badan...

Tuesday, August 5, 2008

Asam pedas daging

menu last weeks.. friday tak silap.. ni kan kalau ada left over, panaskan, then makan ngan roti canai ker... lempeng kelapa ker.. aduhai.. sodapnya... cekodok ikan bilis pun wat cicah sedap gak...

blogger ada problem kah...

jenuh ku nk masukkan gambar kat blog tapi tak boleh. keep on show internet explorer bla.. bla..bla... dua tiga kali mencuba bosan la pulak..


maybe update lain kali jer lah. layan drama melayu la bagus..

Monday, August 4, 2008

personaliti mengikut bulan kelahiran

HIM
FEBRUARI
Berfikiran abstrak. Sukakan benda yang realiti dan abstrak. Bijak dan pintar. Berpewatakan yang mudah berubah. Mudah menawan orang lain. Agak pendiam. Pemalu dan rendah diri. Jujur dan setia pada segalanya. Keras hati untuk mencapai matlamat. Tidak suka dikongkong. Mudah memberontak apabila dikongkong. Suka kegiatan yang lasak. Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif. Mudah mempamerkan marahnya. Tidak suka benda yang remeh-temeh. Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya. Sangat berani dan suka memberontak. Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya. Pemerhatian yang tajam. Suka hiburan dan sukan. Suka benda yang bersifat seni. Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran. Berkecenderungan pada benda yang tahyul. Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros. Belajar untuk mempamerkan emosi.
HER
SEPTEMBER
Sangat bersopan santun & bertolak ansur. Sangat cermat, teliti & teratur. Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik. Pendiam tapi pandai bercakap. Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati. Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur. Kerja yang dilakukan sangat sempurna. Sangat sensitif yang tidak diketahui. Orang yang banyak berfikir. Daya pentaakulan yang baik. Otak bijak & mudah belajar. Suka mencari maklumat. Kawal diri dari terlalu mengkritik. Pandai mendorong diri sendiri. Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia. Suka sukan, hiburan & melancong. Kurang menunjukkan perasaannya. Terluka hatinya sangat lama disimpan. Terlalu memilih pasangan. Sukakan benda yang luas. Bersistematik.
Ada yang betul dalam personaliti yang ku dapat dari hasil kajian pakar motivasi Malaysia Dato' Dr Hj Fadzilah Kamsah. Bukan bermakna kita kena percaya semua ini.. tetapi mungkin ada antara sifat kita yang perlu diperbaiki dan muhasabah diri.. peace..
to read yours ...click here...

LOVE


Dalam diriku.. sentiasa hangat rasa cinta... huhu... kenapa today posting jiwang........... yeah...

August really means a lot to me.. rasa suka pada seseorang berputik sedikit demi sedikit menimbulkan rasa sayang yang bukan sedikit... seterusnya berlarutan dengan episod suka duka...

it was 13 years ago since i met him.. my true "friend", my cinta hati, tukang komen no 1 ( maybe...huhu), and now became my soulmate, still my friend.. ( is it we ever be friend all this while? i dont know before because we seem like not acting like a friend.. hmmm...)


we never declared of friendship... or the truth is relationship when first i met him.. just gone with the wind.. until finally we made up to live together... after 4 years in relationship... pernah broke up twice i guees.. huhu... then ternyata jodoh pertemuan di tangan Allah...

And now after 13 yrs (almost 9 yrs of marriage), i felt happy in my live.. with him n 3 kids.. and really hope the happiness will remain forever.. of course in our life things turn sweet n sour, but hidup umpama roda.. ada masa di atas, ada masa di bawah... ada hitam ada putih... and all this will be jadi kenangan abadi dalam hidup.





Sunday, August 3, 2008

sepetang di playground

buai adikku buai.. huhu... Ain penakut naik buai.. so jadik tukang hayun Amsyar jer..

really takut.. hayun sikit jer dh melolong...

steady jer... lagi suh tinggi2 lagi. mama dia lak takut jatuh.. huhu

opss.. saya pun nk gambar gak..

huhu.. ni muka gayat. si kecik mmg height phobia sikit.

Amsyar dah melolong tanak Ain kacau dia. Ain lak konon2 nak konvoi slide down sesama.. si fadhlin lak tanak slide, tapi nak melawan arus.. naik thru slide.. tah apa2 lah anak2 aku..

tu dia muka gayat tanak slide down.. tapi maintain tak jerit2... huhu

posing cute konon... pastu paksa aku put this photo jadi wall paper kat iphone...

tunjuk skill yang tak berapa nk terror... Ain kata bergayut nnt dia taller than mama...

Ain with her bike.. masa 3 yrs old birthday present.. tapi kaki dh panjang... hahaha

nak gak panjat... tapi tak reti turun.. tak adventures langsung anak jantan gue nih...

Ain main bola.. actually dia tgh syok nak main. Mama dia suh posing dulu.. hehe

itulah dia sepetang kami kat playground. tu pun sbb aku nk tunaikan janji bawak depa turun bawah n main sbb semua nap petang. except si fadhlin refused to take a nap.. geram jer...


Saturday, August 2, 2008

scar



Ain ada satu scar betul2bawah mata. Puas aku tanya dia. Dia kata jatuh masa main ngan Amsyar kena katil. tak hilang2.. actually bukan scar, tapi mcm merah jer.. n bila ku tekan2 dia kata sakit. Puas jugaklah tuam sana sini.. mcm2 tips dh buat, tapi still there..
aku decide nk bwk g spital jer.. and i'm sure minor surgery tu nanti.. nk kata bisul pun tak.. hish... buat risau jer...
btw, rambut dia pun dh panjang. dah nk cucuk mata. will be potong nanti.. sebelum balik malaysia for Eid, mesti nak nampak cun.. hehe..
Amsyar dah botak two week ago. actually tak lah botak chin.. cuma botak mcm army ker.. sebenarnya nk potong elok2, tapi sbb dia duk tak diam.. huhu.. kalau g potong kt kedai selalu dia ok. ni bila papa dia nk potong, dia duk jadik tak ok.. huhu.

Friday, August 1, 2008

zzZZzzZZzZZzZZZzZzzzZZZzz


aku jarang nap siang hari. kecuali sometimes weekend.. tu pun kalau dh penat sangat atau tak de benda nak buat atau boring...

but today, i managed to sleep.. dari jam 4 sampai almost 5.30pm.. aduh.. lamanya ku tidur.. tu pun fadhlin jerit2 dah bangun, baru ku bangun. Ain n Amsyar also dh bangun awal dari tu. Dan main2 dah dua orang tu..

Agaknya hari ni bz kut dari pagi.. lepas kemas rumah, cooking, hubby balik lunch, baking chocolate cake atas request bdk2 ni. Yup.. i must baked for them since dah lama tak buat kek tuk dia orang.. Amsyar keep on thinking today is my birthday so that i bake a cake.. huhu... budak tu, asal cake jer ingat ada birthday sapa2.. sabar jer lah..

then woke up, bagi bdk2 ni mkn cake, then bawak dia org g playground kat bawah.. yes!!! after 13 days, i step my feet on the ground.. huhu. nampak sgt lama tak kuar rumah.. agaknya kalau orang lain sure dh boring amat sbb tak kuar rumah. But aku jenis susah boring punya orang... adakah orang yang susah boring membosankan.. i dont know. but i enjoy my life with the loving husband and kids... with my sweet home.. ( sweet lah abgiku.. orang lain punya pandangan lantak pi dia lah.. huhu)...

tomorrow, just another weekend for me. dont know nak kuar shopping for groceries or just let hubby do it.. or maybe go out just for the kids. depa pun excited jugak nk kuar tu.. sure punya.. almost 2 weeks tak kuar shopping...

ok, till here. i seldom blogging night time. but today i did.. because dah enough sleep day time.. huhu...

makan...

lauk dinner semalam... ikan tenggiri masak lemak cili api, paprik udang, sup sayur ngan fishball, ayam goreng tepung, n fishball goreng.

p/s: min ku dh cuba wat fishball ikut resepi mu.. mabeles.. hmmm yummy!!!

Thursday, July 31, 2008

non stop...

hari ni rasanya aku wat kerja betul2 non stop... lepas laling pi opis, ku terus jer duk dpn pc. baru duk tak sampai 10 min, amsyar bangun.. aduh.. dia buat mess lak kt tempat tido.. basah kuyup suar dia.. tukar semua bedsheet.. dh lah 3 lapis. huhu.. tu lah. aku nih nak lawa punya pasal siap fitted sheet, flat sheet pastu ngan comforter lak. then atas comforter ngan fleece sheet gambar lighting mc queen kegemaran amsyar... pastu bila accident camni.. aku gak teruk nak membasuhnya..

pastu mandikan semua orang... bdk2 ni bukannya leh bagi duk sendiri dlm bathroom. nnt duk main air, abis toys di angkut letak dlm bath tub. lepas pakai baju, kemas bilik dia org. kerahan tenaga berlaku di situ.. hehe.. 'ain, help me please".. terhegeh2 lah bdk Ain angkut toys ke bilik toys.. amsyar liat sikit.. tapi still tolong itupun kalau suara aku dah mcm org meroyan tak sudah... huhu

pastu duduk jap kt pc. blogging konon. entry rumahku itu.. budak2 ni mkn breakfast. tak cukup goreng pisang, mkn biskut lak.. abis fadhlin lak buat onar.. biskut di lenyek2nya atas lantai. pastu air milo lak tumpah.. aduhhh.... penat wehhh

kemas sikit, tambat fadhlin dlm carseat dia, pastu bagi dia susu... harapan biar dia terlelap.. tak gak.. di jerit2 panggil aku. Ain n Amsyar dh kena halau masuk bilik. tgk tv kat bilik jer. akalu tak abis living room dia orang sepahkan...

Tgh nk mula vacuum living room, plumber datang ebtulkan leaking kat bilik air tamu.. terus cancell vacuum. karang ngan kasut dia tu, kuar masuk bilik air ngan basah semua, jadik kerja aku nk mengemop lak.. laam gak plumber tu bekerja. dia siap jer, terus capai vacuum, habis satu rumah aku vacuum. pastu mop sikit living n foyer.

pastu masak.. sambil masak, sambil bdk2 lunch. sambil sepah balik meja kat dapur. pastu sambil tu kuar masuk kain dr laundry.. tu ada dua bakul nk uruskan. satu nk iron, satu nak lipat.. adehhh...

pastu siap masak, bdk2 dh lena .. nap ptg. aku lak skrg duk blogging.. tapi dapo kat sinki lum basuh pinggan lagi. jap lagi nk g basuh pinggan pastu nk buat tea time.. apa tah tuk tea time.. no idea.. cekodok best gak hehe

ok.. nk g uruskan dapo aku yg sepah kt sink tu.. chow cin chow... babai..

CASA RAZYANA...

Beranganlah nak letak nama rumah ku... "CASA RAZYANA"... tapi hanya berangan je dulu. Lum dapat kelulusan menteri huhu... (merangkap cik abang ku cayang... hmmm)

Dulu cik Abang kata nak bagi nama Casa Impian, tapi ku tanak. memanglah rumah impian, tapi nama tu not mencirikan.. 'us!'... huhu... ini macam kalu, kena letak nama lain atau tak yah letak nama.. but one things, secara kebetulan the house no is 97.. which is my birthdate... ( sept 7)..

aku ngan anak2 depan rumah. gambar ni masa january 2008. rumah lum siap sepenuhnya. also lum pindah masuk. skrg dh pindah masuk...hmmm

Wednesday, July 30, 2008

today breakfast instant roti canai n chicken karahi. my stock roti canai tinggal dua keping saja lagi... hmmm... will be kirim kawan yang skrg ada di malaysia to buy for me more.. the karahi sebenarnya left over yesterday dinner..

seorang yang bernama 'abah'

Julai, bulan kehilangan agaknya. dua orang temanku kehilangan seorang yang bergelar abah. sorang tu bapa mertua, sorang lagi abah kandung sendiri. aku memang mudah mengalirkan air mata bilamana berbicara kisah seorang abah... takziah pada teman2ku yang kehilangan..

ni gambar abahku.

abahku berumur 56 tahun. mungkin kalau kerja gomen, baru nak pencen abah aku. Tapi abah aku tak kerja gomen. Abah aku peneroka Felda yang dah kerja petik buah kelapa sawit, angkat kelapa sawit dari muda dulu guna tulang empat kerat.

masa aku kecik dulu, zaman sekolah rendah, aku ngan along ikut abah g tolong kutip buah relai.. ( bijik2 sawit yang dah usai dari tandan kelapa sawit!).. riuh mulut aku ngan along mengira sapa dapat banyak bila kutip buah relai. tapi along aku suka no mengelat. dia nak kutip tempat2 yang kurang semak.. kalau sikit dia nak lah.. sbb dia ada ciri2 malas sikit.. ( huhu.. along aku sometimes baca blog ni... jgn marah eh! haha) pastu sometimes, bergaduh dalam ladang. Abah yang penat, terus memekik marahkan kita orang.

but now, bila dah tua ni.. ( aku tua ker.. sweet 18 lagi tau.. hahah perasan come lah tuh... uweeekkk!!!), terasa dulu2 tu g ikut abah g ladang satu kemanisan pengalaman. dari situ bila dh beranak pinak timbul keinsafan betapa teruknya abah aku kerja nak bagi makan anak isteri, nk sekolahkan anak2..

masa aku duk asrama dulu, pernah abah lambat kirim duit. dah pokai dah aku ni.. tulis surat kat kampung mintak duit. pastu tak lama pastu abah kirim duit. tak de money order atau wang pos punya. melekap 5 keping duit not merah rm10 dalam sampul surat. hepi aku masa tu dapat duit dari kampung. tapi aku tau, duit tu mesti abah dapat dari hasil pasang tajo kat sungai. jual ikan baung kut.. tak berenti abah aku kerja.. dari pagi ke ladang petik buah sawit, pastu petang kalau tak g petik sawit, g sungai pasang tajo ( jerat) baung.. dulu tanam pisang kat projek tepi sungai. pisang dah berbuah, g jual pisang setandan dua nak dapatkan rezeki...

abah aku jugak wat kerja sampingan pajak kebun getah cina nak menoreh pagi2 buta nak dapat duit lebih nak2 masa kelapa sawit tebang. masa nak tanam semula tulah nak guna banyak duit sebab masa tu aku abru nak amsuk universiti, adik2 tgh study, kedatanagn org baru dalam kuarga aku, adik aku yang bungsu baru lahir...

i cannot write here more because i seem to cry... really touching indeed.

tapi sekarang ada orang2 kat kampung tak senang ngan abah aku... kata abah aku dah senang... dah buat rumah batu, dah tak g ladang upah orang lagi... dah ada kereta.. ke hulu ke hilir ngan kete dia.. bagi aku salah ker abah aku nk hidup senang. senang cite, 'kami' nak hidup senang. takkan selamanya abah aku nak g potong kelapa sawit. dulu2 orang duk upah orang, abah aku petik sendiri. dulu2 orang tak tau kesusahan abah aku g duk tepi sungai menunggu jerat dia kena ikan.. dapat beso ikan, harus rezeki lebih sikit. terbongkok2 menyembah pokok getah.. orang tak tau tu... penah badan cedera kena sabit, nak kena hempap tandan kelapa sawit, pelepah sawit nk jatuh timpa badan, tak semua orang tau...

bila dah senang sikit nak dengki, apa kejadahnya... geram lak aku nih...

entry kali ni citer hal abah aku. jarang kita nak cerita hal seorang yang bernama abah.. mak kita selkalu dapat tempat dalam hati kita. begitu juga abah.. tanpa mereka, tiadalah kita.

untuk abah.. "akak sayang abah..." i seldom express thru words, but i hope u know., deep inside my heart, we, anak2... love u so much..

sayangi abah anada sementara masih ada. bila tiada, sedekah al fatihah dan doa untuknya..

P/S: to few teman yang baca blog ni, ni luahan hatiku. bukannya nak menguris hati u all yang kehilangan orang tersayang.. jangan ambil hati yer. peace..



Tuesday, July 29, 2008

tandoori

lamb tandoori

chicken tandoori

ni also makan ngan nasi lemak. tandoori ni lalingkunye bahagian. bab2 perap memerap, bakar membakar... mmg dia punya urusan. ku tukang QC jer.. hehe..

usually mkn nasi lemak ngan ayam goreng, tapi bila hal pembakaran terbuka serahkan segalanya pada lalingku sayang... hasilnya superb.. dia maska mmg sedap ler.. ku pun tak reti wat.. huhu.. tau makan jer..


nasi lemak.......

sambal sotong... ni sotong kering yg ku rendam semalaman...

ikan bilis goreng

telur rebus

timun ( timun beli byk daa.. nk letak bwh mata.. huhu)

nasi lemak... dlm periuk ku snap gambar... hehe..

ni menu hari ahad lepas. bukan bekfes eh.. tapi lunch.. hehe...

Related Posts with Thumbnails