Pages

Tuesday, October 1, 2013

Legoland 2013

Layan pics jer lah yer... malas lak nk menaip satu2.. every pictures captures different moments, right?















YummY FroM My KiTcheN...





Ini bukan blog khas makan2 dan resepi. Ini blog poyo jer.. hehehe.. Tuan Rumah ngan hasil masakannya... Time rajin, ada jer nak masak, ambik picture bagai. Time malas, kelaut semua... ngeeee....



Lamanya tak berblogging... rindu??? hehehhe...

i have a lot of news... baby baru, pindah balik for good to Malaya... new enviroment.. new chapter of my life.. some new friends...

slowly, kena digest dulu ngan new setting of blogspot ni.. banyak nk kena study rupanya... hehehe...

till here. harap adalah semangat nak membebel kat blog sendiri. hajat hati nk delete jer blog ni, tapi sayang pulak.. sbb dah lama create blog ni... banyak nk kena save pic, nk back up lagi... teruskan jer lah.. ada gak tempat luahan hati .. hehehhe

bye myself! kita sambung bebel lain kali.

Tuesday, February 7, 2012

Apam


-3 cwan tepung beras
-1 cwn tpg gndum
-1 paket yis
-2 cawan gula
-2 cawan nasi
-3 cawan air
1/2 biji kelapa parut

1) masukan semua bahan dlm bekas kecuali nasi,air dan kelapa
2) kisar nasi dan air hingga sebati
3) campurkan dalam bekas tadi gaul sebati
4) simpan 1 jam ttup dgn kain basah
5) selepas 1 jam adunan npk naik kacau dgn snduk baru ltk dlm bekas

panaskan pengukus dan kukus dalam 15 minit atau hingga masak.
*boleh letak perwarna jugak* 



Sebenarnya kan, rasa apam ni ada iras2 apam beras. Cuma rasanya resepi apam beras yang sebetulnya guna ragi tak silap. 


Tuan rumah banyak kali buat apam, tapi selalu fail dan kdg2 apam tu tak berongga langsung. Bantat lah kaedahnya.. :(...Alhamdulillah, after try few resepi, dan dapat resepi ni pulak dari kawan Malaysia yang stay kat Holland, try2 menjadi pulak. 


Adunan ni dapat banyak. Bolehlah bahagikan adunan kepada 1/2 dari resepi ni kalau nak buat takat nak makan 3-4 orang tu. Kalau keluarga kecik lah. Kat rumah ni tuan rumah ngan cik abang jer yang makan beria2 kuih2 camni. Anak2 kurang pulak... :( . Bilalah anak2ku betul2 nak enjoy kuih2 melayu ni yer. Nak kata tak ajar, tak juga. Macam2 masak, makan ciput jer. Kdg2 tak minat. Agaknya persekitaran ni kut buat they all jadi tekak mat saleh.. huhu.. Kalau karipap, epok2, sardin rolls, pau goreng, popia, lepat pisang selain cucur udang ,cekodok  serta lempeng  tu memang they all makan lah. Ni kuih2 tradisi mcm apam, kuih lapis, lopes, bingka, kaswi, seri muka.. tak mau lak tekak they all.. Mama jer lah syok sendiri buat, pastu makan... :))


Lempeng Kelapa


Salam sejahtera dan selamat pagi.

Morning breakfast kita adalah lempeng kelapa cicah asam pedas ikan tenggiri leftover yesterday punya dinner. Rasanya asal ada lebihan asam pedas jer, tak sah tak buat lempeng atau cekodok. Sedap pulak duk cicah2 tu, sampai tak perasan dua tiga keping lempeng abis kena ngap.. hehehe..

my version of lempeng kelapa senang aje.

kelapa parut dalam 1/2 cawan
tepung gandum dalam secawan
garam
gula
air secukupnya.

campur semuanya, pastu buatlah lempeng dalam kuali leper.. kekeke.. kuali oles sikit minyak jer... ratakan batter dalam kuali, pastu balik2kan.. agak2 dh brown, sedikit garing, siap.. :D

nak kasi sukatan pun jadi tak reti, sbb kita main agak2 jer.. ni anggaran agak2 jer punya resepi which is dapatlah 4-5 keping saiz besar sikit dari piring cawan yang standard tu.. :D.. isk tak reti tuan rumah nak describe... kekekke...

Sunday, February 5, 2012

Kisah hati -Alyah


This song won best perfomance in AJL 26. Dulu suka nyanyi lagu ni masa layan drama Stanza Cinta TV3 lakonan Aaron Aziz... Selalu nyanyi sorang2 kat dapur.. hahaha... Kalau Amsyar dgr mama nyanyi ni marah dia. Siap tutup telinga, sbb suara mama tak sedap katanya... Memang tak sedap pun, sekadar halwa pendengaran sendiri boleh lah.. hahahha...

Apapun, slps abih Anugerah Juara Lagu, baru ku tau penyanyi lagu tema Stanza Cinta tu.. ooh.. rupanya Alyah. Tak minat orangnya, suka lagu jer... :D

Salam Maulidur Rasul




Salam Maulidur Rasul ... mari sama2 kita selawat ke atas Rasullullah Muhammad (s.a.w).... Jadikan ianya amalan harian bukan sahaja pada hari2 tertentu...

***Self reminder... tuan rumah pun kdg2 alpa dan leka.. :(***

Related Posts with Thumbnails