Pages

Tuesday, February 7, 2012

Apam


-3 cwan tepung beras
-1 cwn tpg gndum
-1 paket yis
-2 cawan gula
-2 cawan nasi
-3 cawan air
1/2 biji kelapa parut

1) masukan semua bahan dlm bekas kecuali nasi,air dan kelapa
2) kisar nasi dan air hingga sebati
3) campurkan dalam bekas tadi gaul sebati
4) simpan 1 jam ttup dgn kain basah
5) selepas 1 jam adunan npk naik kacau dgn snduk baru ltk dlm bekas

panaskan pengukus dan kukus dalam 15 minit atau hingga masak.
*boleh letak perwarna jugak* 



Sebenarnya kan, rasa apam ni ada iras2 apam beras. Cuma rasanya resepi apam beras yang sebetulnya guna ragi tak silap. 


Tuan rumah banyak kali buat apam, tapi selalu fail dan kdg2 apam tu tak berongga langsung. Bantat lah kaedahnya.. :(...Alhamdulillah, after try few resepi, dan dapat resepi ni pulak dari kawan Malaysia yang stay kat Holland, try2 menjadi pulak. 


Adunan ni dapat banyak. Bolehlah bahagikan adunan kepada 1/2 dari resepi ni kalau nak buat takat nak makan 3-4 orang tu. Kalau keluarga kecik lah. Kat rumah ni tuan rumah ngan cik abang jer yang makan beria2 kuih2 camni. Anak2 kurang pulak... :( . Bilalah anak2ku betul2 nak enjoy kuih2 melayu ni yer. Nak kata tak ajar, tak juga. Macam2 masak, makan ciput jer. Kdg2 tak minat. Agaknya persekitaran ni kut buat they all jadi tekak mat saleh.. huhu.. Kalau karipap, epok2, sardin rolls, pau goreng, popia, lepat pisang selain cucur udang ,cekodok  serta lempeng  tu memang they all makan lah. Ni kuih2 tradisi mcm apam, kuih lapis, lopes, bingka, kaswi, seri muka.. tak mau lak tekak they all.. Mama jer lah syok sendiri buat, pastu makan... :))


2 comments:

maza said...

aduh! tembamnya..
bisa menggoda jiwa ni. huhuu

lagi2 kalau disira dgn kelapa muda dan gula pasir.. perkhhh...

jgn lupa kopi mokka satu kali.. ahaks..

... said...

suh ler bini buat weh... :))

Related Posts with Thumbnails