Pages

Saturday, February 4, 2012

Hari ketandusan ilham

Celik2 jer mata, pas subuh, duk termenung kat dapur memikirkan apa nak menu breakfast. Lama duk fikir end up jam pun dh almost 5.30am, jap lagi Cik Abang ku dah nak pergi kerja, nak gak minum kopi, makan sikit. Tangan pantas capai telur, capai pan, capai minyak. Akhirnya sunny side up sudah siap. Set table ngan orang juice, telur sunny side up style ( telur mata kerbau lah.. hehehe), kicap, pepper, pastu kopi ...

Hmm.. tak kan telur semata2.. terus buat roti bakar, walaupun dalam hati tau, roti ni kureng sikit selera nak makan.. tapi buat juga. Cik Abang tak makan, aku yang makan karang..

Akhirnya betul sangkaanku, hanyaa telur ngan kopi jer. Orange juice tak minum, roti bakar aku ngan Fadhlin yang makan kesudahannya.

End of story morning breakfast....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lunch- nasi goreng tuk anak2 tercinta. Dessert mango mousse.. alih2 Ain ngan Amsyar complaint, apasal rasa tak berapa nak best mango mousse ni.. Haishh.... makan jer lah anak2. Tak mau, tak yah makan...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jam dh kul 2pm... Dinner lum masak. Sib baik rumah ngan laundry dh kemas walaupun laundry masih on the way dalam dryer, dan dapurku belum kemas. Mana nak kemas, masak pun belum.. **sigh**

Kul 2.30pm, keluarkan tepung, santan, telur, gula.. pewarna hijau pandan... kita buat kuih bakar. Sementara menanti kuih bakar siap, kita keluarkan sotong, ikan, ayam.. Alih2 terasa nak masak sambal sotong, pindang ikan. Also steam fish + sayur2 tuk anak2. Ayam???? lum mendapat ilham...

Hmmm... kdg2 ni lah dia. Duk rumah jadi SAHM bukan duk saja. Jenuh juga perah idea nak buat hidangan seisi keluarga. 4 hidangan sehari dari breakfast. lunch, teatime, dinner.... Bukan daku merungut, tapi bila ketandusan idea ni, terasa alangkah bagusnya kalau jadik suri yang bekerja at least ada alasan tak kesempatan nak masak sbb penat kerja... so makan kat luar.

Apa pun, daku bersyukur ngan rezeki dan nikmat duduk rumah jadik SAHM walaupun hari ketandusan ilham tu tak lah selalu sangat berlaku.. ( but berlaku juga cuma kekerapannya mcm 30% jer kut.. kekekek)... Cuma tu lah, rasa sengal lah hari ini... Serious sengal. :(...

2 comments:

maza said...

wah! baru maza tahu sahabat lama ini sudah punyai blog sendiri..

awat tak khabaq awai2 naaa?

... said...

Kakaka... Long time lah cerita blog meroyan aku ni... :))

Related Posts with Thumbnails