Pages

Sunday, May 4, 2008

Nasi beriani

* gambar bukan gambar aku.. tuan rumah cilok dari yahoo image... huhu*


Ahad, lazimnya hari ni Cik Adik memang rehat. Cik Abang selalu take over masak kat dapo tu. Hari ni Cik abang punya menu memang mabeles. Cik Abang bbq daging kambing n ayam. Then Cik Abang kata nak masak beriani. Mintak Cik Adik tolong sediakan bahan2nya. So Cik Adik kupas kentang, potong tomato, kupas bawang, halia... then sediakan bahan2... basuh beras segala... sampai periuk belanga nak guna pun Cik Adik sediakan. Karang kalau Cik Abang yang nak sediakan, alamat sepahlah opis dapo Cik Adik tu. Nak mencari periuk belanga abis semua kabinet dapo tu Cik Abang bukak...

Then Cik Abang pun mulalah masak ikut resepi beriani yang terdapat kat kotak rempah beriani Shan yang Cik Adik beli kat US. stok rempah beriani jenama Shan yang Cik Adik beli rasanya leh tahan 2-3 tahun.. jangan sampai expired dah lah.. huhu...

Then, tugas Cik Adik selain jadik pembantu chef, Cik Adiklah tukang kemas, tukang lap segala.. then Cik Adik tukang rebus telur dan tukang goreng papadum...

Pastu kul 1pm, kami pun lunch.. Cik Adik lambat sikit join lunch sebab Cik Adik potong mangga dulu kat dapo. Cik Abang ni siap panggil2 lagi ajak makan...

"Sudah2lah tu ngemas yang oii.. makan dulu", panggil Cik Abang...

Then Cik Adik pun lengganglah dari dapo bawak sepiring mangga nak join lunch.. yummy.. sodapnya... Cik Abang kalau masak memang mabeles...

TQ laling... syoknya lah sebab tetiap minggu memang Cik Abang bagi rest kat cik Adik tak yah masak... Yang paling syok tu, masakan Cik Abang tak pernah tak best... Cik Adik bab masak nasi color2 ni mmg fail.. sib baik Cik Abang terror...
Habis lunch... bosan2 layan dvd lah pulak. Shrek the 3...

4 comments:

nora2810 said...

huhuuuuuu manyak sodap itu nasi beriani kasi perut ku terus meragam. lapar rasanya weh huhuhuuu

YANA said...

jemputlah datang rumah.. nnt laki aku masak beriani... hehe

eyzlyn said...

bestnya cik abg hang amsak beriyani.. jeles aaa

YANA said...

cik abang aku tu mmg take over dapo every sunday tau...

Related Posts with Thumbnails