Pages

Wednesday, May 21, 2008

Congkak

My new game... congkak... baru sampai from Malaysia. So baru jap tadi test power.. Alhamdulillah masih ingat lagi step2 main congkak.. so pasnih leh berentap ngan Cik Abang....


Mesti ramai yang juih bibir kat aku. kut congkak pun nak heboh. Tapi kan, bila dah duk kat overseas, pasti merindui kampung halaman. congkak ni mmg dulu zaman aku budak2 selalu main kat rumah. Siap gaduh2 lagi ngan kakak aku. dia suka main ngelat tau. Pastu kadang2 main ngan mak. Mak akulah yang ajar step2 main congkak nih. Then bila dah terror sikit, siap leh kalahkan mak lagi.. hehe
Skrg, tiba giliran aku jadik mak lak nak ajar anak main congkak. Tradisi lama jgn dilupa. Taknaklah anak aku dah duk luar Malaysia tak tau apa itu permainan tradisional. sib baik teng teng aku dah ajar anak aku.. kalau boleh nak ajar segala permainan yang aku enjoy dulu masa zaman budak2.. mcm main baling selipar, main balung ayam, main onde2.. ( patuk ayam kami panggil), main getah lompat2 tu pun.. main batu seremban.. taknaklah permainan ni pupus. walaupun zaman sekarang anak2 layan games, baseball, bowling... tak salah back to the good old days...
sekian...

5 comments:

comey_lote said...

tak juih bibir punnn...terliur ada la...aku pun suka main congkak...masa sekolah siap wakil sekolah sehingga daerah lagik...hihihi

YANA said...

ayo.. ni champion nih.. lengitlah hamba kena goreng ngan puan comey lotye nih... hahahaha

Onlinebiz-fr said...

Same here, tak juih bibir pun, jeles lagi ada lar, all the way from Msia tu wehhhhhhhhh .. kelassss

YANA said...

kelas you jgn tak tau.... hahaha

rohamica said...

waaa bestnyaa!! i dah lama teringin nak main congkak. Nanti nak suruh org Malaysia hantar la jugak kat sini!

Related Posts with Thumbnails