Pages

Saturday, May 3, 2008

MAMA U GARANG SANGAT....

Last few days, tak semena2 aku mengamuk sakan kat maid... kisahnya gini....

around 9 am+, aku pun pergilah mandi n bersiap2 kat bilik sebab tengahari ada friend nak come over for lepak2 sambil mkn apam balik. so si maid ni ku tugaskan duk tengok2kan budak2 n baby gak since fadhlin dah bangun tapi still in the baby carseat.. ( anak gue suka tido dalam tu daaa)...

Lps aku amndi, so aku lenggang kangkung jalan kuar bilik. Hmmmm si fadhlin meluru kat aku.. Aku ambil dia bawak ke dapur. Eh, mana maid ni? Aku panggil2 tak berjawab. balik bilik dia ker.. Ku tanya Amsyar, "Where is sister?" Amsyar kata sister went out thru the front door...

"Haaa..." aku menjerit sekuat hati. memang nak kena dia ni tau. Apa kes dia tinggal anak2 aku kat luar tu, then dia lesap. Jaga dia bila dia balik nanti. aku terus menyinga..

"Khadija, where are you?"

"i went out to throw all the garbage!" kata dia

So, bermulalah ceramah sivik aku kat dia. geram tul sbb dia tinggalkan bdk2 tu unattended... kalau ain n Amsyar aku tak berapa kisah sgt sbb dh besar n faham takkan usik benda2 yang dangerous since dah memang kami ajar dia orang sejak kecil. tapi si fadhlin ni lain sikit. dia memang suka pegang sana, petik2 suiz, main remote, tekan2 komputer... since dia pun baru setahun lebih mana tau benda tu bahaya atau apa...

And the maid keep on said.. i'm sorry.. meluat aku tak sudah2 i am sorry tapi tak improve gak.. then lepas warning dia jangan wat lagi dan bla bla bla... tetiba, ain come closer to me...

"Mama, u garang sangat..."

Nak ketawa pun ada bila dengar Ain cakap camtu. tapi orang Nigerian ni memang kena bahasakan depa ni sikit. Kalau kita berlembut, semua pijak kepala. Kena tegas lah. actually aku nak tegas jer ngan dia orang. Tapi maybe raut muka aku masa marahkan khadija tu nampak sangat macam singa lapar kut.. hihi...

Last2 pada Ain, ku katakan kalau tak nak mama garang, just behave urself..

6 comments:

non said...

wow!! what a pleasure kan dpt menghamba-abdikan manusia lain. Nigerian or mana2 pun puan, hamba Allah jugak. Anyways, i salute your girl. hopefully she won't end up inherited her mother's i'm-your-master-u're-my-slave attitude.

peace m'am :-)

YANA said...

@non, TQ membaca blog i dan comment.. I bkn menghamba adikan maid i... u tak de dlm situasi sebegitu, so jgn memandai nk judge me ok.. u maybe tak pernah experience hal kerenah nigerian, so baik duk diam2.. komen boleh, tapi jgn sampai menghina. I'm not typical majikan yg anggap maid mcm slave yer.. tp di sini nk anggap mereka mcm keluarga memang tak boleh kerana byk sbb.. so apa kata pasni u datang nigeria, n ambil maid atau driver.. so u'll know how they treat u n then u'll know how u'll treat them.

Shhh... said...

Hmmm sorry to say lar ... pak itam dan mak itam ni perangai mmg mcm tu ... camnalah negara dia tak mundur ... ni pak tam mak tak dari africa lar ... kut yg US tu dia educated and modern sket ... yg africa mari nih adehhhh kekadang rasa nak pelangkong pun ada ...

Shhh... said...

Well hanya orang yg pernah ada maid je tau how it feels like to have a maid yg bila baik, pijak kepala tuan ...

Betul kata orang, there must be a gap between a boss and orang bawahan

YANA said...

shh...

tau tak per..
bagi i kan, dah merantau jauh n jumpa mcm2 org yang lain bangsa dari melayu totok kita tu jer, dapat memahami kerenah macam2 manusia..

kt US yg African american tu pun, byk yg tak senonoh dr yg ok.. Mereka kasar, byk crime dan yang seaktu dgnnya. i bkn nk menghina dia org, tapi itu hakikatnya based pada pengalaaman i bercampur dgn mereka baik di US dulu. Skrg lagilah.. mmg betul, perangai mereka yg buat negara mereka mundur. Bayangkan, kalau takde org luar, ekonomi mereka susah nk maju.. Kami sebagai expartriate kt sini sama2 tolong depa baiki taraf hidup ambil jadi driver, maid.. tp tulah.. bila kita tolong dia org, yes.. mereka di bayar gaji untuk kerja2 mereka.. tapi yg buat hati sakit, bila mereka tak jujur bekerja.. driver ku baru kena fired last week sbbnya menipu duit petrol. Bukan sekali, dh berkali2 dan dh warning... masih menipu... ni maid,, mmg tolong buat kerja rumah.. (mem pun buat yer.. tak pernha aku acting mem besar...), tapi smlm, i just found out my kitchen stuff rosak. Dia siap sorok lagi dlm cabinet. I tau dia rosakkan sbb last few days sblm dia cuti 4 hari sbb ada wedding sister dia, dia yg guna benda tu... adeh.. tu namanya kejujuran. majikan mana tak makan ati.. agaknya kaalu cik non tu jadik majikan, leh sabar ker... to me, honesty is important no matter what... adios..

sarahcutie said...

Non ..

You must be one who never see the other world, aren't you? Otherwise you wouldn't know how it's like to hire someone who's iq level is lower than a standard 1 child ...

Say what, you should try to hire a maid .. plenty of them in Malaysia .. then kindly share with us your story ...

Unless you're a maid yourself, that's why you're speaking like one of them, lol

Related Posts with Thumbnails