Pages

Tuesday, April 29, 2008

KUIH PAU

semalam buat kuih pau untuk tea time... sebenarnya ni entah kali keberapa mencuba buat, tapi tak menjadi sanagt. semalam hasilnya mabeless... hahaha... agaknya berkat guna mixer baru kitchen aid kut...
so resepinya:

2 cups tepung
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 tbsp gula
2 tbsp shortening
1 tsp yeast
1 cup air suam

cara:

  1. mix together semua bahan kecuali air
  2. add water sikit demi sikit.
  3. uli ... kalau pakai tangan, uli sampai tak lekat di tangan dan sampai adunan anjal. tapi sebabkan wa pakai mixer.. tak larat nak uli dong.. so tipsnya sampai adunan melekat bulat jer kat dough hook. kaedahnya sama macam uli pakai bread maker lah gak.
  4. then tutup dengan kain lembab. Biarkan rising dua kali ganda
  5. pas dh rising, punch douch tu.. then mulalah buat bulat2 kecil.. (alah, nk explain tak reti ngan perkataan.. taulah pau kan bentuknya camne. buh inti apa yang u all suka..
  6. pas siap tu, rest lagi pau tu supaya naik lagi dua kali gamda.
  7. then kukus 10-15 min.. then makan...
so. petang tu my pau laku tul. abis dibelasah seisi kuarga. yang tinggal betul2 3 ketul, ku simpan utk bekfes...

6 comments:

comey_lote said...

haku pun berkira2 nak beli kitchenaid nih! meklin kalau beli untungla...byk yg free shipping in US/canada..nak suh hantar kesini, kos pos dah separuh harga barang...sbb berat kan...eh hang beli mana?

YANA said...

beli masa kt US dulu. tapi ku beli special order lah sbb nk beli yg volt sama ngan asia 240v instead of 110 v yg US punya. so reganya mahal sikit....

tp x per.. puas ati den.. lagipun laki bayar besday pressie tu...

Fashionable wife said...

aku nak cubalah buat kuih pau pakai bread maker aku. aku nak beli gak kitchen aid mixer, tapi tu la yg jual kat sini voltan tak sama dgn malaysia.

btw nak tanya, aku tak ada periuk pengukus ( ada , tapi malas nak bukak sebab dlm kotak, cadang nak bawak balik malaysia nanti). kalau aku pakai tempat pengukus yg sekali dgn rice cooker boleh tak? kiranya aku taruklah air mendidih dlm periuk nasi, pastu taruk bekas pengukus, aci tak?

comey_lote said...

meklin...aku ada pengukus yg sekali ngan rice cooker tuh...tp tak elok la meklin...tak gebu,separuh adunan lagi aku kukus dlm pengukus biasa, naik ok pulak...tp tak tau la kalau2 aku punya pengukus rice cooker tu tak elok.

YANA said...

bab pengukus ni tak pastilah lin.. sbbnya aku duk kukus mesti dlm kukus mak2 tu.. tak pun bamboo kukus yg cina punya tu...

rice cooker nye kukus tak pernah cuba kukus pau. tapi wat steam fish penah. hasilnya langsung tak mebeles...

Fashionable wife said...

wokey gang, nanti aku pi cari pengukus yg buluh tu

Related Posts with Thumbnails